Магазин

Пун месец у Раку 6. јануара - осећања се мењају а са њима и жеље

Месец и људско понашање се налазе у уској вези. Све заборављено и потиснуто, као и сва наша сећања, колективна, породична и лична – увек се везују за Месец, а у данима Пуног Месеца имају моћ да нас преплаве и потпуно окупирају. Овог јануара Месец је пун 6. јануара у знаку Рака. И тада наша свест приказана Сунцем, као и наши планови или оно како видимо себе и пројектујемо у будућности - није независно и аутентично, већ је под утицајем подсвесних жеља, комплекса или фантазије.
Пун месец у Раку 6. јануара - осећања се мењају а са њима и жеље© freepik/macrovector

Oвог јануара, док Месец буде био у Раку, наше рационално мишљење је под утицајем имагинарног и лако може да се занесе. Да скрене у погрешном правцу као у привиде, претпоставке, наслућивања и нагађања. Месец у Раку је сјајан наратор који нас наводи по осећају како му дође, а не како јесте. Пројектује унутрашњи свет скривен од нас самих на људе из окружења и приписује им често и оно што нису. И у позитивном и у негативном смислу.

Лако можемо да будемо непрецизни, нетачни, конфузни, заборавни. Памтимо само добро а заборављамо бол и повреде, или обрнуто - памтимо само лоше, а заборављамо добре ствари јер Месец у Раку пуно стрепи. Боји се зла, лошег исхода, изненадних проблема, малера, несреће, лоше судбине, стрепи за своје најближе. Зато га деца или партнери често лажу, а он зна да га лажу за његово добро, да се не би секирао и патио. Због тога у овим данима генерално има доста лагања из једне људске бриге за другог. Поготово код деце у односу са родитељима.

Амбиције нас у овом периоду могу повући нагло, тргнути из успаваности, али да би у њима истрајали потребно је да се и остале планете прикључе и дају свој допринос. Иначе ће након пар дана почетни занос спласнути.

Психолошки то је период жалби, молби, извињавања, опраштања. Такође и време када човек ако је незадовољан мора да се некоме изјада. Као жена која на глас укућанима прича како је замишљала свој живот и шта је све могла да буде, али није. Где је сада а где је њена никад досегнута идила. А живот, то Сунце са својим реализмом, стрпљиво чека да прође тај њен монолог па да је подсети да остави новац сину за нове патике, да се јави мајци која је већ трећи пут зове и да види шта ће са одмрзнутим комадом меса када га је већ извукла из фриза.

Дакле, под притиском реалности, све оно што смо некад сањали а што и даље очигледно у нама живи и нада се да ће кад тад постати стварност избија на површину, као вода под притиском што у млазу прска куд стигне. Зато су ови периоди критични јер негде могу окинути нове конфликте, неконтролисана пребацивања па и нарушити односе.

Ни на послу није много другачије. Исто притисак и попуштање пред поплавом осећања ако нас узимају здраво за готово. Јаке реакције које сада не могу да се сакрију добро јер желе да буду видљиве, што надређени баш и не воле. 

Са друге стране овај период може бити инспиративан писцима, уметницима, креаторима, дизајнерима (али не графичким), малим трговцима. Као и свима који раде посао који укључује воду. Сада се добро продају апарати за пречишћавање воде или који раде на пару, посуђе, све за кућу и дом, бебе. Посећени су ресторани, кафане, често и разлози за људе да се нађу на трговима па некада и протести са великим одзивом. Ово је случај референдума када народ (Месец) одлучује о вођству (Сунце). Ово је и медијска популарност и отуда добар период за премијере и пласирање производа и сл. У информативном смислу је тешко сада раздвојити лаж од истине. Мотиви се лако прикрију, манипулише се, спинује, неистине лако постану виралне.  

Док траје, најпажљивији треба да смо према родитељима и деци и да их чувамо своје снаге да не буде преоштра, сирова и оштра. Ово је време за разумевање а не за челичење. Када треба да пустимо да нас управо слабији од нас - родитељи и деца разгале, уведу у свет осећања која ће нас разоружати. Зато је ово боље ако је родитељ који попушта, него ако затеже и тера мак на конац.

Посебно ће бити важан кардиналним знацима, а то су Ован, Рак, Вага и Јарац. Било да сте рођени у том знаку или вам се ту налази подзнак. С тим да је код Овнова тема колико каријера и дом (породица) једно друго подржавају и надопуњавају, а колико једно друго искључују и ометају. Код Ракова је тема однос са партнером и спољним светом, како поставити границе да не запостављамо себе због других. Код Ваге је тема амбиција и увиђање да без напорног рада тријумфи су и даље далеко. А код Јарца је тема како се наметнути свету, како добити пажњу и подршку, поспешати сарадњу са другима.

Такође, увек је од важности ако вам се Марс или Сатурн налазе у знаку у коме је Пун Месец.

Па ако је у вашем хороскопу Марс у знаку Рака, могући су нагли преокрети, емотивне турбуленције, драме, кућне препирке, изливи беса и физичко исцрпљивање, као и селидба, мајсторисање и интензивно размишљање о радикалној промени. (да ли вам је Марс у Раку погледајте ОВДЕ)

У случају да вам се у знаку Рака налази Сатурн – време је за повећану структуру, ред, организацију дићи на бољи ниво. Такође се могу понављати неке ситуације које сте већ имали раније са блиским људима или партнером. Добро је заузети се за себе одговорно или ћемо се занемарити и склањати у летаргију и депресију док се ситуација не промени. (Сатурн је био у знаку Рака од 20. јуна 1944. до 2. августа 1946; од 1. августа 1973. до 17. септембра 1975; од 4. јуна 2003. до 17. јула 2005.)

По предањима старих, верује се да је на Пун Месец добро убирати лековито биље, копати и бушити бунаре и сећи дрво за потпалу које неће бити влажно и жижљиво, и неће се гасити.

image