Србија и Балкан

НАТО: Не повећава се број мировних трупа на КиМ, нисмо добили Куртијев захтев

Званичник Алијансе је рекао да је "свака промена у присуству НАТО-а заснована на одређеним околностима и условима"
НАТО: Не повећава се број мировних трупа на КиМ, нисмо добили Куртијев захтевwww.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

НАТО је данас саопштио да није добио никакав званичан захтев са Косова и Метохије за повећање броја војника у својој мисији Кфор.

Неименовани званичник НАТО је за Радио Слободну Европу рекао да Кфор тренутно има неопходне капацитете да осигура безбедност и слободно кретање за све грађане, на основу свог мандата.

"Кфор остаје у потпуности способан да испуни мисију у складу са својим мандатом Уједињених нација", рекао је званичник НАТО-а, пренео је "Репортери".

Овакав став следи позив премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је затражио да НАТО повећа број мировних трупа на КиМ, после недавних тензија са Србијом.

Значајно повећање НАТО војника и војне опреме побољшало би безбедност и мир на КиМ и у целом региону Западног Балкана, рекао је Курти за немачки лист "Велт" 1. јануара.

Упитан да ли ће НАТО размотрити евентуални званичан захтев тзв. косовске владе за повећање капацитета, званичник НАТО-а је рекао да је "свака промена у присуству НАТО-а заснована на одређеним околностима и условима".

"Трупе Кфор пажљиво прате ситуацију на терену и у потпуности су спремне да интервенишу ако су стабилност, безбедност и слобода кретања угрожени", рекао је званичник НАТО-а.

Осврћући се на позив Куртија, неименовани званичник је рекао да је НАТО већ деценијама посвећен стабилности на Западном Балкану и да је мисија Кфора, са скоро 4.000 војника, "најопипљивија демонстрација ове посвећености".

image