Србија и Балкан

Рашић позива у полицију тзв. Косова

Стјуарт Пич поздравио напоре за деескалацију тензија на северу Косова
Рашић позива у полицију тзв. Косова© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Министарство за заједнице и повратак на чијем је челу Ненад Рашић у објави на званичној страници навело је да подстиче грађане тзв. Косова свих заједница да се пријаве на конкурс за пријем у Косовске безбедносне снаге.

"Сви грађани Косова између 18 и 25 година имају право да се пријаве. Конкурс је отворен за пријем 612 активних војника и 388 резервних војника КБС. Конкурс је отворен од 15.12.2022 до 15.01.2023", наводи се на сајту Министарства за заједнице и повратак.

Подсетимо, Рашић је на недавној седници владе гласао за експропријацију земљишта од "посебног јавног интереса“ за изградњу полицијских база у општини Лепосавић у катастарској зони Бистрица и катастарској зони Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Пич: Важно је да се прекине круг криза

Изасланик Велике Британије за Западни Балкан, Стјуарт Пич, био је у службеној посети Приштини данас. Из британске амбасаде поручују да је њихов представник поздравио напоре за деескалацију тензија на северу Косова и подстакао реинтеграцију Срба у косовске институције.

"Важно је да сви прекину круг криза и опасне реторике и раде на свеобухватном споразуму о нормализацији", поручио је Пич, а пренео "Косев".

Како се наводи у саопштењу на сајту Вјосе Османи, она је затражила да међународна заједница заузме јединствен став према дестабилизујућим тенденцијама Србије, тако што ће осудити такве поступке и што неће изједначавати две стране.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објавио је на Твитеру да је са Пичом разговарао о билатералним односима, актуелној ситуацији и сарадњи, пре свега по питању безбедности.

image