Србија и Балкан

Курти: Београд хоће ЗСО, не зато што је воли, већ зато што неће споразум

Премијер привремених приштинских институција рекао је да верује да је француско-немачки предлог "на доброј основи"
Курти: Београд хоће ЗСО, не зато што је воли, већ зато што неће споразумGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images)

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је у интервјуу за "Глас Америке" да сматра да САД подржавају такозвани француско-немачки предлог, односно предлог ЕУ за који мисли да је на доброј основи.

На констатацију да се у француско-немачком предлогу не помиње међусобно признавање, Курти је, како преноси Танјуг, рекао да не мисли да се резултат може знати пре него што преговори почну.

Форма тог резултата, међутим, њему је, како каже, позната и јасна, а то је, "потпуна нормализација односа, јер су наши односи ненормални, и са узајамним признавањем у средишту".

"Београд хоће Заједницу српских општина као предуслов. Али не зато што воли Заједницу, већ зато што неће споразум, неће мир, неће нормализацију наших односа. Показали смо спремност, вољу и интересовање, били смо креативни, конструктивни и посвећени, и разлог зашто још немамо договор је у Београду", тврди Курти.

Када је реч о заједници српских општина и поруци дипломата да сви досадашњи договори морају бити испуњени, Курти подсећа да су током деценије пре него што је он постао премијер, у Бриселу склопљена 33 споразума.

"Само један није прошао тест Уставног суда. Управо томе Србија инсистира. Србија није спровела две трећине споразума, иако их је потписала. Она инсистира само на овоме. Међутим, видели сте у децембру, Србија није заинтересована за Заједницу српских општина, већ за удруживање барикада", казао је он.

Он подсећа и да је Приштина спремна за преузимање модела националних савета.

Наводи и да су Срби иступили из институција на севету Косова из два разглога.

Први је да су барикадама "с једне стране хтели да територијализују питање у оквиру носталгије за такозваноом територијалном разменом која је пропала као пројекат", а други то што су "хтели су да угуше политички плурализам српске заједнице са Ненадом Рашићем и Радом Трајковић".

image