Србија и Балкан

Шоле: Кључно међусобно признање Београда и Приштине

Циљ француско-немачког предлога је евроатлантска будућност и за Србију и за "Косово", каже званичник Стејт департмента
Шоле: Кључно међусобно признање Београда и Приштинеwww.globallookpress.com © Yin Bogu

Дерек Шоле, виши саветник у Стејт департменту САД, уочи најављене посете региону следеће недеље, изјавио је да је у овом тренутку кључно смиривање ситуације и наставак рада на дијалогу Београда и Приштине који би требало да буде заснован на немачко-француском предлогу. 

Веома је важно да обе стране, у Београду и Приштини помогну деескалацији и покушају да нормализују односе, засноване на међусобном признању, рекао је Шоле у интервјуу за "Јуроњуз Србија".

На питање да ли преговори могу да се наставе у тренутку када ЗСО није формирана ни после десет година, он истиче да се САД за то залажу.

"То је нешто што ми у великој мери подржавамо, формирање Заједница српских општина је нешто за шта се залажемо, са нашим партнерима на 'Косову'. Због тога и морамо да разговарамо, морамо да имамо дијалог. Обе стране морају да се потруде, ту нема дилеме."

Шоле није желео да говори о детаљима немачко-француског предлога, јер је "понекад најбоље да се такве појединости оставе за разговоре иза затворених врата". Међутим, он је нагласио да је дух тог предлога и америчка намера у подршци том предлогу да се обезбеди евроатлантска будућност и Србији и "Косову". 

Он је додао и да САД улажу велике напоре, заједно са Београдом и другима у региону, да се обезбеди довољно енергије и да временом регион не буде везан за Русију што се тиче енергената "да Русија не би могла да користи енергију као оруђе за своје циљеве".

image