Русија

Антонов: Америка ће се борити против нас до последњег Украјинца

Чак и једнострано проглашено примирје за Божић Вашингтон назива "покушајем да се предахне", рекао је руски амбасадор у Америци
Антонов: Америка ће се борити против нас до последњег УкрајинцаGetty © Justin Sullivan / Staff

Све недавне акције САД, укључујући одлуку да се Кијеву додели нови пакет војне помоћи, који ће укључивати америчка борбена возила пешадије "Бредли", директно указују на недостатак жеље Вашингтона за политичким решењем у Украјини, изјавио је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов.

"Нико не би требало да сумња ко је одговоран за продужење садашњег сукоба. Све акције администрације САД директно указују на недостатак жеље за политичком регулацијом. Администрација својим акцијама само подстиче украјинске радикале на нова страшна дела", рекао је амбасадор.

"Чак се и једнострано примирје које смо прогласили на Божић овде назива 'покушајем да се предахне'. Све то значи да је Вашингтон одлучан да се бори против нас 'до последњег Украјинца', а судбина народа Украјине ни најмање не брине Американце", рекао је Антонов.

Према његовим речима, одлука америчке администрације да пошаље "Бредли" возила у Кијев била је потврда да САД поново неће послушати позиве руске стране да узму у обзир могуће последице тако опасне политике Вашингтона.

"Коначно би целој светској заједници требало да постане очигледно да су Сједињене Државе од 2014. године покренуле прави 'прокси рат' са Русијом, подржавајући нацистичке злочинце у Кијеву. Достављено оружје нема за циљ 'одбрамбену политику', већ дуже време, то је свима јасно", навео је амбасадор.

Према његовим речима, америчка администрација својим деловањем само подстиче украјинске радикале на нова страшна дела, а са сваком новом набавком оружја из САД осећају све већу некажњивост.

"Са посебним цинизмом они настављају да убијају цивиле у Донбасу, Запорожју и Херсонској области Руске Федерације", додао је он.

Према речима Антонова, није случајно што је одлука о снабдевању Кијеву борбеним возилима објављена након разговора америчког председника Џоа Бајдена и немачког канцелара Олафа Шолца.

Руски амбасадор је истакао да међународно јавно мњење не би требало да игнорише признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег председника Француске Франсоа Оланда да су споразуми из Минска потребни да би Кијев добио времена да изгради свој војни потенцијал.

"С обзиром на блиске везе између Вашингтона и Берлина јасно је: Запад, предвођен САД, једноставно је преварио нашу земљу и циљано је започео рад на слабљењу Русије много раније од 24. фебруара 2022. Како веровати политичарима водећих западноевропских држава, ако и када дође време да се договоримо о будућем светском поретку, о систему и суштини договора који су за то могући?" – додао је руски дипломата.

Портпарол Пентагона бригадни генерал Ваздухопловства Патрик Рајдер саопштио је у четвртак да ће САД у петак, 6. јануара, објавити нови пакет војне помоћи кијевским властима, који ће укључивати америчка борбена возила пешадије "Бредли".

У заједничкој писаној изјави коју су у четвртак објавиле САД и Немачка након телефонских разговора између Бајдена и Шолца, наводи се да Америка намерава да испоручи Украјини борбено возило пешадије "Бредли", а Немачка борбено возило пешадије "Мардер".

Министар спољних послова Сергеј Лавров и други руски званичници више пута су скренули пажњу на опасност од ширења оружја које Запад испоручује Украјини у друге регионе. Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов упозорио је да милитаризација Украјине од стране Запада директно угрожава европску и глобалну безбедност.

image