Свет

Три дана гласања и ништа: Представнички дом нема новог председника

Најдуже надметање за говорника овог америчког законодавног тела у последње 164 године
Три дана гласања и ништа: Представнички дом нема новог председника© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Представнички дом САД прекинуо је заседање после три дана пошто је Кевин Макарти наставио да трпи поразе у више кругова гласања.

Свако ново неуспело гласање повећава притисак на републиканског кандидата да оконча овај зачарани круг. Ипак нејасно је да ли ће он у томе успети јер садашња ситуација драстично нарушава његове политичке изгледе, преноси Си-Ен-Ен.

Чак и након што је предложио велике уступке својим тврдокорним противницима из Републиканске партије, укључујући и увођење правила да само један члан, уместо досадашње половине чланства, може да покрене поступак смене председника Представничког дома, калифорнијски републиканац још није успео да обезбеди 218 гласова који су му потребни да би победио.

Макарти је након прекида заседања Представничког дома изјавио да је постигнут напредак у преговорима, али да не може да предвиди када би могао да добије потребне гласове. Према изворима Си-Ен-Ена, и даље се преговара око "неких детаља", али би проблем могло да направи то што четворица републиканца напуштају град у петак, 6. јануара.

Очекује се да ће Макартијев тим постићи договор с републиканским представником Чипом Ројем из Тексаса, премда ни то не би донело неопходних 218 гласова.

Макарти је рекао да ће наставити да се суочава с противљењем док не постигне договор са онима који га клеветају.

"Овако ће бити докле год не постигнемо договор", изјавио је Макарти за Си-Ен-Ен и додао да је "лакше ако заједно постигнемо договор".

На питање Си-Ен-Ена када ће схватити да се прилике неће променити, одговорио је: "Након што победим."

Борба за место председника Представничког дома почела је у уторак, 3. јануара 2023, првог дана заседања 118. сазива Конгреса, и претворила се у хаос. Макарти је досад изгубио у 11 кругова гласања, када је освојио 200 гласова, за његове противнике из Републиканске партије Бајрона Доналдса с Флориде гласало је 12 чланова, а седам за Кевина Херна из Оклахоме, један глас је добио бивши председник САД Доналд Трамп и један глас је заведен као "присутни".

image