Србија и Балкан

Вучић угостио децу из Словеније: Молим се за опстанак нашег народа

Председник је поручио малишанима из Словеније да чувају свој језик и своје ћириличко писмо
Вучић угостио децу из Словеније: Молим се за опстанак нашег народа© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Председник Србије Александар Вучић примио је у Београду, на Бадњи дан, децу српске националности из Словеније, која бораве у посети Београду поводом божићних празника и поручио да ће се данас и сутра молити за мир и опстанак нашег народа и позвао целокупно српство на божићну и духовну саборност.

"За мене је важно да у не лаким тренуцима за човечанство и Европу позовем све српство на божићну и духовну саборност", рекао је Вучић.

Он је захвалио свима који се боре за опстанак српског имена и ван Србије.

"Молићу се и данас и сутра за мир, за живот и опстанак нашег народа, а даћемо све од себе да и деца на КиМ имају мир и да могу да уче и у школама као и ви и да разимшљају о својој будућности. Верујем да је важно да вас замолим да чувате свој језик и ћириличко писмо, да бринете о свом народу како у Словенији тако и у Србији, Републици Српској, Црној Гори и на КиМ и на сваком другом месту", рекао је Вучић.

Он је казао да та деца воле Словенију, али и Србију и српски народ и да се нису никада одрекла свог рода.

"Као и сви они који данас честитају Божић, од Горана Драгића до Раше Несторовића, без обзира одакле су отишли у Словенију. Никада се нису стидели свог спрског имена и презимена", рекао је Вучић.

Пожелео је деци из Словеније да у љубави и слози проведу Божић и захвалио свим људима који учествују у организацији те посете.

"Хвала што се борите да српско име сачувамо и ван гранца наше земље и то постаје велики и важан посао за све нас", нагласио је Вучић.

Он је патријарху и свим верницима и спрском народу честитао Бадњи дан.

"Надам се и молићу се за то да нам Божић донесе мир и благостање и да Срби једнапут у својој историји избегну велико страдање које нисмо успели да избеднемо у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, као ни у ратовима деведесетих година и у НАТО агресији на Србију 1999. И да сачувамо своју земљу и нашу децу и да градимо мирну будућност. Срећан Бадњи дан, Христос се роди", поручио је Вучић.

Вучић је у згради Председништва примио тридесетак деце српске националности из Словеније са којима је разговарао и поделио им божићне пакетиће.

"Ми смо спремили мале пакете, то је само знак пажње верујем да ћете заволети Београд и још више волети своју Србју у Словенији одакле долазите", истакао је Вучић.

У оквиру посете Београду, поводом божићних празника, деца из Словеније јуче су посетила Храм Светог Саве на Врачару где их је примио патријарх Порфирије.

image