Србија и Балкан

Додик: Циљ је чување интереса РС, не заузимамо страну ни у једном сукобу

Ми смо искусили санкције и последице које оне вуку за собом, ми то не желимо никоме, посебно не онима који су показивали и показују разумевање за нашу политичку позицију засновану на Дејтонском мировном споразуму, истакао је председник Републике Српске
Додик: Циљ је чување интереса РС, не заузимамо страну ни у једном сукобу© ATAImages/Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/

У промењеним геополитичким околностима примарно је да Република Српка сачува своје интересе и да не заузима страну ни у једном сукобу, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Наш примарни став је да нећемо да се мешамо у сукоб у којем су два, и то православна народа, две земље са којима имамо добре односе. Ми смо искусили санкције и последице које оне вуку за собом, ми то не желимо никоме, посебно не онима који су показивали и показују разумевање за нашу политичку позицију засновану на Дејтонском мировном споразуму", рекао је председник Републике Српске за бањалучки Глас Српске у одговору на питање да ли ће Српска задржати став да не уводи санкције Русији.

Парадоксално је, казао је, да санкције Руској Федерацији заговарају федерални политичари, који имају већу корист од руског гаса него Република Српска.

"Подсетићу вас да само три одсто тог гаса користи Република Српска, преосталих 97 одсто иде у ФБиХ", рекао је.

Република Српска не одустаје ни од чега што јој припада по Уставу Босне и Херцеговине

Истина је, казао је, да су поједини амбасадори, мимо воље и одлуке Председништва БиХ, гласали за неке резолуције против Русије, на шта су из Републике Српске указивали, против неких покренули и поступке, али да је одлично познато како функционишу ствари у БиХ, као и да је спољна политика увек рефлексија унутрашње.

На питање да ли се могу очекивати већи притисци на БиХ, а тиме и на Српску из Брисела због чињенице да је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ, Додик је рекао да је БиХ колатерал измењених односа на међународном плану, да је притисака било и биће их, али да је на Републици Српској да се труди да сачува своје интересе, а то је да ни у једном сукобу не заузима страну.

Он сматра да Република Српска на том путу може јачати своје институције и положај у БиХ, јер се БиХ по својој сложености не разликује много од осталих држава чланица ЕУ.

Додик је подсетио да се и са места српског члана Председништва БиХ трудио да максимално афирмише уставна права Републике Српске и да јача њене институционалне капацитете.

Истакао је да се то огледало и кроз потезање виталног националног интереса.

Поручио је да Република Српска не одустаје ни од чега што јој припада по Уставу БиХ, те оценио да је у БиХ предуго трајало бављење питањима о којима нема сагласности.

Рекао је да Република Српска никада није бежала од сарадње и да све што је у интересу њених грађана мора бити и интерес Владе Српске.

"Мени су једнако важни сусрети и сарадња са Србијом, Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Грчком, као и они са Бриселом, Вашингтоном и Берлином", навео је председник Републике Српске.

image