Авганистан и Кина потписали уговор о вађењу нафте

Реч је о првом великом међународном споразуму након што су талибани преузели власт 2021.
Авганистан и Кина потписали уговор о вађењу нафтеGetty © Guang Niu

Владајућe талибанске власти у Авганистану потписале су уговор са кинеском компанијом о вађењу нафте из басена Аму Дарја у северном Авганистану, док радикална исламистичка група покушава да оснажи све сиромашнију и изолованију економију, пише амерички Си-Ен-Ен. 

Споразум са кинеском компанијом "Ксињиан Централ Азиа Петролеум енд Гас Ко" је први велики међународни споразум о екстракцији енергије који су талибани потписали од преузимања контроле над Авганистаном 2021.

Уговор је потписан у Кабулу у присуству заменика премијера за економска питања муле Абдула Ганија Барадара и кинеског амбасадора у Авганистану Ванг Јуа, наводи се у саопштењу талибанске владе.

Барадар је рекао да је споразум у најбољем интересу Авганистана, додајући да ће ојачати економију земље.

"Што се тиче природних ресурса, Авганистан је богата нација. Поред других минерала, нафта је богатство авганистанског народа на које се може ослонити економија земље", рекао је Барадар.

Према уговору, кинеска фирма ће инвестирати до 150 милиона долара годишње, што ће се повећати на 540 милиона долара за три године.

"Пројекат директно пружа могућност запошљавања за 3.000 Авганистанаца", пише у саопштењу.

Економски кључ за спољну политику

Иако ниједна земља није званично признала талибане, Кина има значајна улагања у региону, оцењује Си-Ен-Ен и додаје да је Авганистану "очајнички потребно да подстакне економију, јер је након повратка талибана на власт међународно финансирање углавном замрзнуто".

Једно од главних питања западних земаља била је маргинализација мањина и жена од стране нове владе. УН су у децембру суспендовале неке програме у Авганистану након што су талибани забранили рад жена у невладиним организацијама, а прошлог месеца су искључили девојке са универзитета. 

Са друге стране, Америка је често предмет критике због тога што је, након изненадног повлачења из Авганистана 2021, већину тамошњег становништва препустила судбини. 

Упркос окретању радикалним потезима на унутрашњем плану, неки стручњаци оцењују да талибанске власти наступају много мудрије у домену спољне политике, што се пре свега види у покушају успостављању добрих односа са Русијом и Кином.

Кина има стратешке разлоге да са талибанима пронађе заједнички језик, а то су крупни економски пројекти са "Новог пута свиле".