Свет

Лукашенко посетио полигон са војницима руско-белоруске групе: Радимо заједничку ствар (ФОТО)

Председник Белорусије је на терену саслушао извештај о завршетку борбене координације јединица и формација заједничких војска Русије и Белорусије
Лукашенко посетио полигон са војницима руско-белоруске групе: Радимо заједничку ствар (ФОТО)© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Председник Белорусије Александар Лукашенко је данас посетио 230. војни полигон Западне оперативне команде Копнене војске Републике у Обуз-Лесновском код Барановича, регион Брест, где је стационирана руска компонента белоруско-руске регионалне групације снага, преноси Белта.

Лукашенко је на полигону разговарао са војницима и добио извештај о завршетку борбене координације јединица и формација регионалне групе.

Представник Оружаних снага Русије је Лукашенка обавестио да су на полигонима одржане вежбе, командно-штабне обуке у оквиру обуке савезничких снага. Заједничке вежбе изводиле моторизоване и тенковске јединице, специјалне трупе и јединице противваздушне одбране

"Радимо заједничку ствар", поручио је Лукашенко руским војницима.

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је раније да су се Минск и Москва због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе договорили о распоређивању регионалне војне групе две земље.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио је да Москва и Минск од 22. октобра спроводе борбену координацију формација и јединица регионалне групе трупа на територији Белорусије.

Министарство одбране Белорусије је у четвртак саопштило да се наставља постепено јачање регионалног груписања трупа Белорусије и Руске Федерације, како би се обезбедила безбедност Уније. У Белорусију ће стизати људство, наоружање, војна и специјална техника оружаних снага Руске Федерације.

Планиране су активности борбене координације на полигонима у Белорусији, а предвиђене су и заједничке тактичко-летачке вежбе за које ће бити повећана ваздушна компонента груписања трупа.

Како је рекао Валериј Ревенко, начелник Одељења за међународну војну сарадњу, помоћник министра одбране за међународну војну сарадњу Белорусије, јачање регионалне белоруско-руске групе снага има за циљ јачање одбрамбене способности држава Уније, а не против трећих земаља.

image