Свет

Најважније руте за руску нафту након ограничења цене

Руска нафта са Арктика, која је традиционално ишла за Европу, сада се извози у Индију и Кину
Најважније руте за руску нафту након ограничења ценеwww.globallookpress.com © RosneftRu

Индија и Кина су појачале куповину руске арктичке нафте након што је Запад увео санкције на исту, преноси Ројтерс позивајући се на податке трговаца и сајтова за праћење пловила.

ЕУ, земље Г7 и Аустралија ограничиле су крајем године цену руске нафте на 60 долара по барелу, а Брисел је такође ставио ембарго на руску нафту која се преноси поморским путем.

Индијска куповина руске сирове нафте "Арко" и "Арко/Нови Порт" достигла је рекордних 6,67 милиона барела у новембру 2022. године. Додатних 4,1 милион барела те сировине испоручено је Индији у децембру, заједно са првом испоруком "Варандеи" сирове нафте од 900.000 барела.

Пре западних санкција, арктичка нафта се обично испоручивале европским земљама. 

Аналитичари кажу да је руска нафта све привлачнија купцима због великих попуста које трговци нуде.

Пре кризе у Украјини, Индија, други по величини потрошач нафте у Азији, била је маргинални купац руске сирове нафте. Међутим, ситуација се променила након што су западни купци почели да избегавају гориво због санкција, а у новембру прошле године Русија је постала највећи добављач нафте Индији.

Подаци су такође показали да су најмање три брода натоварена са око 2,58 милиона барела арктичке нафте тренутно на путу за Кину из руске луке Мурманск. Као и Њу Делхи, Пекинг се није придружио западним санкцијама против руске нафте, већ је повећао куповину руске сирове нафте за 10,2 одсто у периоду јануар-новембар прошле године, на 79,78 милиона тона.

Русија је претекла Саудијску Арабију као највећи кинески добављач сирове нафте, према извештају кинеске царине објављеном крајем прошлог месеца.

У међувремену, европске куповине руске нафте се смањују. Руски извоз сирове нафте у европске земље пао је на 167.000 барела дневно у децембру, са више од 1,5 милиона барела дневно годину дана раније, објавио је "Блумберг" ове недеље, позивајући се на податке о праћењу пловила.

image