"Блумберг": Турска, Русија и УАЕ рехабилитују Асада

Ердоган је наводно спреман да призна Асадову власт не би ли добио подршку у потискивању сиријских Курда са севера земље
"Блумберг": Турска, Русија и УАЕ рехабилитују Асадаwww.globallookpress.com © Syrian Presidency/Xinhua

Турска, Русија и Уједињени Арапски Емирати, према оцени "Блумберга", удвостручују напоре да "рехабилитују" сиријског председника Башара ел Асада и тако деценијски рат у Сирији претворе у пораз курдских снага које подржава Америка.

Очекује се, како откривају извори овог медија, да ће се министри спољних послова Турске, Русије и Сирије састати овог месеца како би разговарали о сукобу и ускладили своје интересе.

Наиме, Ердоган који је био један од главних противника Асада и подржао побуну против њега, сада је наводно спреман да призна његову власт у Сирији, не би ли његов новопечени пријатељ заузврат спречио Снаге самоодбране сиријских Курда (ИПГ) да на северу земље формирају аутономну област.

Закопавање ратних секира са Асадом Ердогану је први предложио руски председник Владимир Путин, а сада се, како тврди "Блумберг" турски лидер поприлично загрејао за тај план у покушају да спољну политику искористи да ојача популарност пред предстојеће изборе.

Ердоган је, иначе, више пута упозоравао да ће Турци упасти у Сирију како би потиснули курдске снаге, а такве најаве прилично су забринуле САД.

Политички договор са Асадом могао би да турском председнику помогне да оствари победу, не ризикујући војну операцију и "већи гнев САД", тврде извори "Блумберга", који додају да се очекује и да ће руске и турске трупе ускоро да започну заједничке патроле дуж граничних области са северном Сиријом.

Анкара, иначе, ИПГ посматра као претњу због њених веза са забрањеном курдском групом која деценијама тражи самоуправу у Турској.

Председник Турске је тако у августу изјавио да обарање Асада није више на турској агенди, а крајем новембра испољио је заинтересованост за сусрет са сиријским председником.

"Поправљање односа Турске и Сирије биће успех за Русију. САД треба да схвате да је њихово присуство тамо непотребно и неоправдано", уверена је стручњак за Блиски исток из Москве Елена Супонина.

Конкретно, ново партнерство Анкаре са Дамаском ће ојачати улогу Кремља на Блиском истоку и извршити притисак на Вашингтон да повуче са својих преосталих упоришта у Сирији.

А што се тиче пријатељства Дамаска са богатим УАЕ, министар унутрашњих послова ове заливске државе у среду је у главном граду Сирије поновио подршку политичком решењу сукоба.

Сиријски председник је, како "Блумберг" подсећа, прошле године посетио земљу, што је било његово прво путовање у арапску државу од почетка рат

"Био је то један од најјачих знакова да су заливски лидери који су у почетку подржавали побуну против Асада спремни да пожеле добродошлицу Дамаску назад у арапско окриље", наводи "Блумберг".