Свет

Бајден: Сукоб у Украјини дошао до преломне тачке

Русија не успорава, морамо да урадимо све што можемо како бисмо помогли Кијеву, рекао је председник САД Џозеф Бајден
Бајден: Сукоб у Украјини дошао до преломне тачкеGetty © Drew Angerer / Staff

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да сукоб у Украјини улази у кључну фазу, оправдавајући најновије обећање Вашингтона да ће Кијеву послати још тешког наоружања.

Бајденова изјава уследила је након што је Украјина одбацила предлог Русије о прекиду ватре на православни Божић.

"Рат у Украјини је сада на преломној тачки. Морамо да учинимо све што можемо како бисмо помогли Украјинцима да се одупру руској агресији, а Русија не успорава", рекао је Бајден током састанка владе у Белој кући.

Бајден је у обраћању истакао недавну одлуку Вашингтона да, у покушају да ојача војне капацитете Украјине, Кијеву испоручи борбена возила "Бредли" и додатне батерије противваздушних ракетних система "патриот".

"Дуго сам разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, и о Украјини и о нашим савезима у Европи и ЕУ. Имамо много већи контингент земаља које деле наше мишљење, укључујући Јапан и друге", изјавио је председник САД.

Кијев и његови западни присталице одбацили су позив председника Руске Федерације Владимира Путина да се од петка до поноћи у суботу поштује 36-часовни прекид ватре, како би православни хришћани, који чине већину у Украјини и Русији, могли да прославе Божић.

Путинов предлог за прекид ватре уследио је након што је патријарх Кирил, поглавар Руске православне цркве, позвао све стране да прекину непријатељства током празника.

image