Србија и Балкан

Петковић: Покушај убиства српске деце мрља на образу међународне заједнице

Приштина шаље поруку да Срби нису добродошли, поручио директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Покушај убиства српске деце мрља на образу међународне заједнице© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Директор Канцеларије за Кoсово и Метохију Петар Петковић поручио је да рањавањем дечака Приштина шаље поруку да Срби нису добродошли, те да је покушај убиства српске деце мрља на образу међународне заједнице.

Он је за РТС рекао да, нажалост, и овај Божић српски народ проводи са горким укусом због јучерашњег рањавања Стефана и Милоша Стојановића.

Петковић је рањеним дечацима пожелео добро здравље и опоравак.

"Они су добро. Стефан је у КБЦ у Грачаници, Милош се налази код куће, сам Бог их је спасао. Јуче на Бадњи дан Албанац је пуцао на нашу децу само зато што су носили бадњак", рекао је он.

Како је оценио, "србомрзачка политика" доводи до све већег броја инцидената, те не да мира ни на највеће празнике.

"Приштина шаље поруку да Срби нису добродошли. Ја сам испред дома Срећка Софронијевића који је рањен пре неколико година, по истом рукопису сада су рањени дечаци. Држава ће учинити све јер живот сваког детета је црвена линија и светиња", рекао је он.

Говорећи о одговору Кфора на захтев Србије за враћање до 1.000 припадника снага безбедности на КиМ који је синоћ стигао, Петковић је рекао да су представници Војске преузели одговор команданта Кфора и да је интересантно да је одговор упућен малтене на Божић.

Петковић је рекао да му нису дозволили да посети дечаке у Грачаници, да је од Приштине затражио да их посети, али да је премијер привремених институција Аљбин Курти то забранио.

"Они не говоре о нападу на Србе, него о нападу на некакве косовске држављане. Цео свет мора да осуди овај инцидент. Покушај убиства наше деце је мрља на образу међународне заједнице. Управо због тога је упућен захтев Кфору да дозволи повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности на КиМ", навео је Петковић.

Петковић положајник код породице Софронијевић

Директор Канцеларије за КиМ јутрос је био положајник у дому Срећка Софронијевића из Звечана кога су припадници специјалне јединице Росу ранили приликом упада на север у октобру 2021. године.

"Божићно јутро сам искористио, по старом српском обичају да будем положајник честитој породици Софронијевић у Звечану и да им пожелим све најбоље, пре свега здравље, мир и берићет. Срећко Софронијевић је наш јунак који је пре годну и по дана био упуцан од стране специјалаца Росу који су противправно упали на север Косова и Метохији", рекао је између осталог Петковић и поручио да је Србија уз Срећка и његову породицу као и уз све српске породице на Косову и Метохију.

Софронијевић је рекао да је за њега и за његову породицу велика част што је један државни званичник Републике Србије данас положајник у његовом дому.

Он је истакао да користи данашњу прилику да пожели брз опоравак деци која су јуче рањена у Готовуши код Штрпца.

image