Србија и Балкан

Јевтић за сутра најавио протест Срба Штрпцу

Пуцањ у Стефана и у Милоша је пуцањ у сваког од нас, поручио градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе
Јевтић за сутра најавио протест Срба Штрпцу© FOTO TANJUG/ STR/bs

Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио да је рањавање српског дечака Стефана С. и младића Милоша Стојановића у Готовуши код Штрпца пуцањ у сваког Србина на Косову и Метохији и позвао грађане да се окупе сутра у 12 часова на протесту у Штрпцу како би послали поруку да им је доста терора и мржње.

Јевтић је на Фејсбуку оценио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својом политиком мржње према Србима отворио "лов на Србе" и додао да је у целој несрећи срећа да су рањени дечак и младић добро и да нису животно угрожени.

"Слика малог Стефана из амбуланте у Штрпцу ми је пред очима цео дан. Пуцањ у њега и у Милоша је пуцањ у сваког од нас", нагласио је Јевтић.

Он је навео да је јучерашњи дан провео са суграђанима у Готовуши протестујући "против једног монструозног чина особе која је члан косовских безбедоносних снага".

"Не постоје речи осуде које би довољно осудиле онога који пуца у децу која носе Бадњаке", поручио је Јевтић.

Он је нагласио да је потребно говорити о узроцима рањавања српске деце у Готовуши и истакао да је Сиринићка Жупа постала политичка мета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија од тренутка када је дошао а власт.

Јевтић је указао да Срби више од годину дана трпе на различите начине притиске, хапшења и затварање српских инстиуција и подсетио да су их и пре годину дана сачекале дуге цеви на кућама и на улицама Штрпца.

Он је оценио да Куртијева "лицемерна осуда" говори само о њему самом и његовом односу према Србима.

Са друге стране, како је навео, они Срби који су и ову ситуацију "искористили да лажима скрећу пажњу на себе па говоре о томе како сам ја присилио неког да напусти барикаде, такође говоре о себи самима и на данашњи велики празник ћу само рећи - нека ти је Богом просто, ниси ти бирао своју ситну душу, дали су ти је, не питајући, дошао си на ред кад других, бољих, није било више".

Јевтић је рекао и да ће бити "дана и времена када ћу и о њима говорити са свим чињеницама и само истином па ће сви знати и ко су и шта су шта раде душе ситне".

"Наш протест против оног што се десило Стефану и Милошу, свему ономе што нам се у последње време дешава, није се завршио. Блокаде јесмо склонили, али у свима нама је још увек гнев. У недељу 8. јануара, на други дан Божића, окупићемо се у Штрпцу испред Дома културе, у 12 часова. Јединствено и заједно послаћемо поруку да нам је доста терора и мржње, да само желимо мир и да будемо свој на своме! Мир Божији, Христос се роди", поручио је Јевтић.

image