Русија

Патријарх Кирил: Пут до мира је у православљу

Руси и Украјинци су један исти народ у који су друге земље одувек желеле да посеју раздор, поручио је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: Пут до мира је у православљуwww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service

Патријарх московски и све Русије Кирил у овогодишњој божићној посланици честитао је свим верницима празник рођења Господа Исуса Христа, позвавши све људе на повратак вери у којој, како каже, види спас и пут до мира не само у Украјини, већ и целом свету.

"Ослањајући се на веру конфликти се могу превазићи. Дај Боже, да нам жива вера која нам је дарована кроз оваплоћење сина Божјег помогне да уредимо живот и међусобне односе, и више од тога – односе међу државама, да елиминишемо из њих злобу и противречности који сада угрожавају опстанак читавог човечанства", поручио је поглавар Руске православне цркве.

Он је упозорио да је "одстрањивање Бога из живота, стварање технократске бездушне цивилизације којој Бог није потребан нешто најстрашније што се може замислити".

На јучерашњем богослужењу у Храму Христа спаситеља у Москви, руски патријарх је позвао све да се помоле за отаџбину, војску, све оне који се боре на "украјинском тлу", за Русију, за  власт, али и за све оне које ових дана протерују из Кијево-Печерске лавре.

"Желим свима да ову Божићну ноћ доживе на посебан начин, да осете Божије присуство, да се свим срцем моле за своје најмилије, за себе, за нашу Отаџбину, за они који данас страдају, за нашу браћу у Украјини коју данас протерују из Кијево-Печерске лавре - Лавре, која је вековима била чувар правог, неискривљеног Православља. Помолимо се за нашу браћу и сестре. Верујемо да ће се једног дана сва ова ђаволска искушења повући. И једног дана, како време буде пролазило, многи ће се са осмехом сећати ових бедних покушаја да се уништи канонска Православна Црква у Украјини. Молићемо се за нашу браћу и сестре на украјинском тлу, молићемо се за нашу земљу, за власт, за војску, за нашу родбину и пријатеље у нади да ће истина победити силом и милошћу Божијом", поручио је руски патријарх током празничног видеообраћања пред почетак литургије у храму Христа спаситеља у Москви.

Он је додао да ће православље опстати, али да Украјина сада мора да буде спремна да поднесе одређену жртву како би се оно сачувало. Ово, како је казао, нису добровољна жртвоприношења, већ најприроднија реакција православних грађана који су били принуђени да одговоре на изазове са којима су се суочили.

Уколико се Украјинци помире и прихвате идеју промене пола и сав тај релативизам који долази са Запада, они ће онда изгубити свој национални идентитет и то ће престати да буде света земља, истакао је поглавар РПЦ у интервјуу за телевизију "Русија 1".

"Шта ће онда бити са подвигом светих Божијих угодника, Кијево-Печерском лавром, Почајевском лавром и целом монашком традицијом? Овде се, заправо, ради о борби против Православне цркве, која је увек била, и која ће, дај Боже, и убудуће остати велика морална и духовна снага украјинског народа", објаснио је.

Сви они, који нису одступили од канонске православне цркве су на правом путу, казао је патријарх, додавши да су православље и црква данас у Европи на удару такозваних демократија и различитих слобода. Ипак, напоменуо је да верује у снагу духа православног украјинског народа, који је јак у својој вери, храбар и веома емотиван.

"Дај Боже да све ове најбоље особине украјинског народа помогну украјинској земљи да преброди дубоку духовну кризу у којој се земља нашла. Међутим, ово није само политичка, већ и духовна криза. И сви ови позиви на демократизацију земље, покушаји да се од ње створи западна држава су, наравно, помамили све оне који овакве позиве повезују са побољшањем материјалног стања. Ето, на Западу живе богати људи, њима је добро, и ако пођемо и ми овим путем, онда ће и нама бити добро. Али, као што знамо , у исто време то подразумева и питања као што су промена пола, критички односа према религији и много тога што данас иде уз руку са дехришћанизацијом западног друштва", упозорио је патријарх Кирил.

Додао је да су сви покушаји да се канонска Украјинска православна црква уништи јадни, те изразио наду да ће правда победити уз помоћ Божије милости. 

Поглавар РПЦ указао је и на једну веома битну ствар. Рекао је да су Руси и Украјинци један исти народ, велики народ, који насељује територију од Белог до Црног мора. Ово је, како каже, увек плашило друге народе, који су се од давина трудили да га раздвоји и да унутар овог једног истог народа изазове сукобе. 

"Данас се у Украјини чини све да у очима Украјинаца Русија заиста постане непријатељ и да за Украјинце руски народ, Руси заиста постану други народ. Будућност, наравно, зависи од тога колико ће бити 'успешна' ова акција која је усмерена на стварање понора између два дела једног истог народа. Црква мора учинити све да Украјинци и Руси никако не постану непријатељи", закључио је патријарх Кирил.

У правом Божићном духу, подсетио је на праве, хришћанске врендости. Руски патријарх је позвао све вернике да у свакодневном животу исповедају православље путем милосрђа, добрих дела према најближима, али и колегама са посла и свима онима који се налазе у невољи или су болесни. Истакао је да црква активно посећује оне који су у украјинском конфликту задобили повреде и чини доста тога како би помогла свима онима који су на неки начин пострадали од њега. "Искрено нам је жао и молимо се за све оне који су током актуелног војног сукоба погинули или су задобили повреде", поручио је. 

image