Свет

САД верују да Индија може помоћи у решавању сукоба у Украјини

Америка је у "редовном блиском контакту са Индијом у вези са тиме шта могу да учине да Русију позову на одговорност и наметну додатне трошкове Москви", каже портпарол Стејт департмента Нед Прајс
САД верују да Индија може помоћи у решавању сукоба у Украјини© Танјуг/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Сједињене Америчке Државе верују да би Индија и неке друге земље које одржавају односе са Москвом и Кијевом могле да помогну у решавању сукоба у Украјини, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

"Примили смо к знању изјаву Кремља да је Русија спремна да се укључи у дијалог, али само ако се призна нова територијална реалност. То је јасан знак, као и сваки други, да Москва нема истинску намеру да се укључи у дијалог и дипломатију која би водила до праведног и трајног мира. Настојимо да променимо ту рачуницу и настављамо да пружамо Украјини безбедносну помоћ која јој је потребна", рекао је Прајс на конференцији за новинаре, преноси ТАСС.

Нагласио је да су САД уверене да земље попут Индије могу имати посебну улогу у дијалогу.

Према његовима речима, САД су у "редовном блиском контакту са Индијом у вези са тиме шта могу да учине да Русију позову на одговорност и наметну додатне трошкове Москви" за специјалну војну операцију.

"Вашингтон и Њу Делхи можда не деле увек исте приступе политици, али обе земље су посвећене одржавању међународног поретка заснованог на правилима који поштује територијални интегритет и суверенитет који је у срцу нашег глобалног стратешког партнерства са Индијом", истакао је Прајс и навео да су САД сагласне са Индијом да је успостављање трајног мира у Украјини од суштинског значаја.

Он је навео да Сједињене Државе верују да "земље попут Индије које имају односе са Русијом и Украјином, могу бити у позицији да успоставе дијалог и дипломатију која би једног дана могла ставити тачку" на сукоб у Украјини.

image