Србија и Балкан

Курти: Нисам дао гаранције да нећу хапсити Србе

Иако је један од услова за уклањање барикада био да се Србима дају чврсте гарације да неће бити хапшени након што одблокирају путеве, Аљбин Курти обрнуо је ћурак и сада тврди нешто сасвим друго
Курти: Нисам дао гаранције да нећу хапсити Србеwww.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Премијер привремених приштинских институција Алјбин Курти изјавио је да није Србији дао гаранције да неће хапсити Србе, или да неће слати снаге на север Косова и Метохије.

Како тврди, он не може да даје обећања и гаранције "криминалцима за које постоје налози за хапшење и налазе се на црној листи САД и Велике Британије".

Курти је за "Ал Џазиру" навео да је једина гаранција коју Приштина даје као, како је рекао, демократска власт једнакост свих грађана, као и уставност у свим општинама, на целој територији.

Он је говорио и о плану размене територија за који је навео да је пропао, али да та идеја није мртва, преноси "Репортери".

Курти је додао да етничке границе нису решење, али, према његовим речима, неопходне су државе које имају нормалне односе и демократију.

Подсетимо, само дан након уклањања барикада на северу КиМ, за чије уклањање је један од услова био формирање ЗСО, Аљбин Курти је такође изјавио да он никада није дао гаранције да ће Заједница српских општина бити фрормирана.

image