Свет

Наставак прогона УПЦ: Зеленски суспендовао држављанство 13 свештеника

Кијев наставља са акцијама против Украјинске православне цркве Московске патријаршије
Наставак прогона УПЦ: Зеленски суспендовао држављанство 13 свештеника© Танјгу/AP Photo/Jacquelyn Martin

Председник Украјине Владимир Зеленски указом је суспендовао држављанство 13 свештеника канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), пише украјински портал Лб.уа.

Реч је о митрополиту тулчинском и брацлавском Јонатану, којег Служба безбедности Украјине сумњичи за велеиздају. Он, наводно, поседује и руски пасош.

Поред њега, суспендовано је држављанство и викара Тулчинске епархије, епископа ладижинског Сергије, који је веома близак са Јонатаном.

Подсетимо, поглавар расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније Думенко данас је одржао празничну службу у Кијевско печерској-лаври у Кијеву, а око светиње је дежурао велики број украјинских снага безбедности.

Служба је одржана упркос чињеници да је Кијевско-печерска лавра јуче саопштила да расколничка црква нема дозволу за њену организацију.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а затим је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

image