Србија и Балкан

Осма епизода "Локомотиве“: Шта би нам данас рекао Толкин?

У божићној епизоди "Локомотиве“, аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић су угостили доктора медицинских наука и ветеринарске медицине и толкинолога, Марка Васића
Осма епизода "Локомотиве“: Шта би нам данас рекао Толкин?

У божићној епизоди подкаста "Локомотива", Марко Николић и Тиосав Пурић говорили су о геополитичким анализама предстојећих збивања у 2023. години, лику Тесле на хрватској кованици евра, природи еколошких покрета и "застоју" у холивудској фабрици снова.

У првом делу емисије били је речи и о примирју које је руска страна понудила кијевским властима и о паралелама са сличним (не)успелим покушајима примирја у сукобима у прошлости.

Аутори подкаста такође су разговарали о Роману Папсуеву (Амоку), руском илустратору који кроз естетику примамљиву западној публици представља мотиве западне митологије, а који се прославио на Западу илуструјући ликове из серијала Џорџа Р.Р. Мартина "Песма леда и ватре" (серије "Игра престола").

Са доктором медицинских наука и ветеринарске медицине, толкинологом и аутором Јутјуб канала "Barbatus calvus", Марком Васићем, Марко Николић и Тиосав Пурић су разговарали о лику и делу Џона Р.Р. Толкина, и његовим делима: "Силмарилиону", "Паду Нуменора", "Господару прстенова" и "Берену и Лутијени".

Коментаришући Толкинов однос према западњачком прогресивизму, Васић је изјавио да је "Толкин веровао да је ново старо, а да је старо ново. Није био љубитељ савремених тековина, већ је, напротив, био приврженик традиције. Постављао је хипотетичко питање о томе да увек може доћи неки Орк и ставити прстен на прст - и изазвати катастрофу". 

Говорећи о Толкиновим политичким ставовима, Васић каже: "Толкин је био десничарски опредељен. Био је монархиста, а себе је сматрао подаником круне. Према демократији је осећао презир, изједначавајући је са владавином руље, а према људским правима се односио као конзервативац".

Подкаст Локомотива емитује се сваке суботе у 19 часова.

image