Русија

Слуцки: Избор Макартија шанса за републиканце да утичу на крај украјинског сукоба

Власти у САД користе новац америчких пореских обвезника како би спонзорисале злочиначки режим Зеленског, али је све мање задовољних оваквим стањем ствари, написао је руски политичар на Телеграму
Слуцки: Избор Макартија шанса за републиканце да утичу на крај украјинског сукоба© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Председник Одбора руске Државне думе за међународне послове и члан делегације у преговорима са Украјином Леонид Слуцки рекао је данас да избор Кевина Макартија за председавајућег Представничког дома Конгреса САД даје републиканцима прилику да утичу на крај украјинског сукоба, "ако не ради мира, онда због освајања политичких поена".

Како је оценио, републиканци који сада имају већину у Представничком дому и председника из својих редова имају шансу да "блокирају неконтролисани ток новца" којим се финансира Кијев.

"Макарти је раније рекао да ће се залагати за строжу контролу војне потрошње, укључујући новац који се шаље Украјини. Да видимо да ли је ово било само предизборно обећање бирачима који не разумеју где се троши њихов новац", написао је он на свом Телеграм каналу.

Слуцки истиче да је САД до сада послала Украјини војну помоћ вредности од око 24,9 милијарди долара, док је последњи пакет помоћи који је Вашингтон послао Кијеву "вредан" око три милијарде долара.

"Власти у САД, заправо, користе новац америчких пореских обвезника да спонзоришу злочиначки режим Зеленског. Али све је мање задовољних оваквим стањем ствари", закључује Слуцки.

Републиканац Кевин Макарти изабран је данас са 216 гласова за председавајућег Представничког дома Конгреса САД након вишедневних преговора и 15 рунди гласања, што је омогућило почетак рада тог законодавног тела.

image