Русија

Украјинска одбрана код Бахмута руши се "као кула од карата": Војници се смрзавају од хладноће

Морал украјинске војске у потпуности је опао чак и у оним јединицама Оружаних снага Украјине које су се сматрале елитним, преноси портал "Украина.ру"
Украјинска одбрана код Бахмута руши се "као кула од карата": Војници се смрзавају од хладноћеwww.globallookpress.com © Nicolas Cleuet

Стање код Бахмута у Доњецкој области веома је тешко за украјинску војску, чији припадници настављају да беже и напуштају своје позиције, о чему обе стране пишу последњих месеци, преноси портал "Украина.ру" на свом Телеграм каналу.

Град, који улази у састав Доњецке Народне Републике, још увек није потпуно ослобођен од украјинских снага и тренутно представља једну од најбитнијих тачака актуелног сукоба за обе стране. Битке се у овом делу ДНР воде месецима, још од последњег квартала прошле године.

Одбрамбене позиције Украјинаца руше се "као кула од карата", док јединице 28. механизоване и 17. тенковске бригаде напуштају своје положаје. Током њиховог бекства, напуштено је још пет позиција, а велики број украјинских војника је погинуо или задобио повреде, преноси "Украина.ру".

"Оштро захлађење значајно је закомпликовало ионако критичну ситуацију. Војска нема на чему да износи рањенике, забележени су и бројни случајеви промрзлина и хипотермије. У овим бригадама нико и не размишља о томе да некако уклони лешеве".

Морал украјинске војске у потпуности је опао чак и у оним јединицама Оружаних снага Украјине које су се сматрале елитним. Млађи официри и војници батаљона специјалних јединица "Запад" јуче су код Соледара, недалеко од Бахмута, одбили да изврше команду надређених. Ово потврђује и видео снимак затворене Телеграм групе "Пригожин в Telegram", на којем се види како се украјински војници жале на лоше расположење војника код Бахмута и на добро стање руске војсне технике у том делу.

Украјинска војна команда покушала је да исправи ситуацију слањем више од 20 јединица лаких оклопних возила западне производње на овај део фронта, али, како преноси "Украина.ру", скоро сва возила била су технички неисправна. Изузетно хладно време допринело је томе да коришћење преосталог функционалног наоружања није донело очекиване резултате.

Оружане снаге Украјине, како је наведено, практично више немају резерве људства у овом региону, а војници у малим групама полако напуштају своје положаје код Соледара.

Колико је тешка ситуација на фронту за Украјинце говори и чињеница да је и украјински амбасадор у Великој Британији у интервјуу који је јуче објављен на сајту "Њузвика" признао да је Кијев до сада у сукобу изгубио огроман, тешко појмљив број војника. Кијев више и не негира случајеве дезертерства у војци, већ уводи нове оштрије казнене мере за све који одлуче да се не повинују командама, а посебно за оне који одлуче да напусте место сукоба.

Крајем децембра огласио се и саветник украјинског председника Алексеј Арестович, који је признао да украјинска војска бележи велике губитке у Бахмутском региону, те да због тога тамо шаље стране плаћенике.

Руски бизнисмен и оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгеније Пригожин изјавио је пре неколико дана да су "вагнеровци" веома близу потпуног преузимања контроле у Соледару. Помоћник шефа полиције Луганске Народне Републике Виталиј Кисељев написао је јуче на Телеграму да су "вагнеровци" заузели центар овог града, те да руски извори у украјинској војсци говоре да је њихов противник добио наређење да се повуче из Соледара.

"Вагнеровци" или како их још називају у Русији "музиканти" су и главна ударна сила Русије у региону Бахмута. Битке које се у њему воде Пригожин је упоредио са битком на Куликовом пољу из 14. века, када су се Руси борили против монголских завојевача, и Бородинском битком из почетка 19. века током рата против Наполеона.

"Бахмут је данас место сусрета две војске, као што су то били случаји са Куликовим пољем, Бородинском битком и другим примерима из историје, када једна војска мора да уништи другу", рекао је Пригожин и додао да се руске снаге добро боре и, иако освајање нових делова града иде споро јер су Украјинци формирали чак 500 линија одбране у Бахмуту, напредак постоји.

Из Народне милиције ЛНР крајем прошлог месеца додали су и да је један од узрока спорог напредовања руске војске код Бахмута то што она покушава да сачува животе што већег броја цивила.

Пригожин је објаснио значај овог града за обе стране, нагласивши да је то озбиљан логистички центар и главна тачка на источном делу фронта.

Град има јединствене географске и одбрамбене карактеристике: подељен је на неколико делова воденим баријерама, насеља која се налазе у његовој околину стварају добру одбрану за град, а природне карактеристике регије доприносе томе да се у њој налази пуно природних тунела.

"Шлаг на торти" је, како је објаснио Пригожин, мрежа подземних "градова" испод Соледара и Бахмута, у којима се на дубини од 80 до 100 метара налазе људи и чији се тунели користе за превоз војне технике. У овој подземној мрежи чува се и оружје из периода Првог светског рата, додао је он.

"Наш задатак је да што мање гинемо, а што више уништимо непријатеља", закључио је бизнисмен, коментаришући ситуацију у Бахмуту.

image