Србија и Балкан

Одржан протест у Штрпцу због рањавања српских дечака (ВИДЕО)

Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша из Штрпца, али и Стефана из Клокота, поручио председник Српске листе Горан Ракић
Одржан протест у Штрпцу због рањавања српских дечака (ВИДЕО)© РТ Балкан

У Штрпцу је данас одржан протест на којем су хиљаде Срба изразиле незадовољство због рањавања Стефана и Милоша Стојановића.

На протест су, поред грађања Штрпца, пристигли и Срби из централног, али и из осталих делова Косова и Метохије, јавља "Косово онлајн".

Окупљени грађани носили су траснапренте са натписима "Курти, децу ти нећемо опростити!", "Пуцањ у Стефана и Милоша је пуцањ у срце Србије!", "Европо, за шта су наша деца крива?!", "Наша деца нису за Куртијев метак!", "Ми само желимо мир", "Косовска Каменица је уз браћу из Штрпца", "Од Горњег Кусца до Штрпца куца једно срце", "Поморавље је уз браћу из Штрпца", "И у добру и у злу Поморавље је ту", што указује да је био присутан и велики број житеља Косовоског Поморавља где је уочи Божића претучен осамнаестогодишњи Стефан Томић, пишу "Новости".

Са грађанима су били и политички лидери Срба са КиМ, представници Српске листе, као и председници српских општина, а на прилазу Штрпцу било је присутно више патрола "косовске полиције" и Кфора.

Петковић: Срби на скупу у Штрпцу показали како се брани и воли држава Србија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су Срби на величанственом скупу у Штрпцу показали како се брани и воли своја држава Србија.

"Срби су данас у Штрпцу на величанственом и мирном скупу српског јединства и слоге показали како 7.000 срца куца као једно за Стефана и Милоша, за све наше прогањане и невино притворене, за државу Србију, а против Куртијевог терора! Тако се брани и воли своја држава Србија", написао је Петковић на Фејсбуку.

Ракић: Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је на протесту да су Србе окупиле јуначке ране Стефана и Милоша.

"Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша из Штрпца, али и Стефана из Клокота. Терор диктаторског режима Аљбина Куртија се наставља. Курти се толико заиграo мислећи да су Срби склонили барикаде јер се плаше. Ако Стефан није сагнуо главу, ко сме од нас да посустане и да се преда", рекао је Ракић.

Он је навео да Срби борбу воде мирним и демократским средствима.

"Наша слога је најјаче средство да се одупремо диктаторскум режиму Аљбина Куртија. Ако смо јединствени и сложни победићемо. За нас не постоји избор и то нам је олакшано. Ми морамо да останемо и опстанемо, као што су наши преци остали у много тежим условима. И за то имамо подршку председника Алксандра Вучића", поручио је Ракић.

Јевтић: Време је да међународна заједница уразуми Куртија

Председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је да су се Срби окупили на протесту јер их је мука натерала.

"Стефан и Милош су показали да су храбри храбри, јер нису спустили главу кад је на них пуцано. Овај број људи показује наше јединство онима коју су желели да нас протерају. Уместо да традиционално православаљамо Божић, ми смо морали протестом да дигнемо глас против пуцња на Стефана и Милоша", поручио је Јевтић.

Он је поручио међународној заједници да је време да "уразуми" премијера "Косова" Аљбина Куртија.

"Зато је порука предствницима међународне заједнице да уразуме Аљбина Куртија, да престне да напада нашу децу, као што смо јуче рекли, децу вам нећемо орпстити. Данас не протестујемо само због пуцња на нашу децу, већ да поручимо да ћемо оспатити без обзира на све изазове", поручио је Јевтић.

Мањи протест и у Косовској Митровици

Око 200 грађана протестовало је у Косовској Митровици испред просторија Српске листе због, како су саопштили, "велеиздаје" председника Србије Александра Вучића и "тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи и уцена" Српске листе.

Присутни су развили транспарент на којем је писало "Вучићу - Космет те неће, издао си нас, Нећемо ни твоју ЗСО, Продао си нас".

Окупљени су од међународне заједнице затражили да се ухапшени Срби ослободе, а да се специјалне јединице повуку са Севера, док су од званичног Београда затражили да стопира преговоре и да их замрзне док се ова два захтева не испуне.

Кфор и ЕУЛЕКС су позвали да "раде посао због којег су дошли", а уједно су изразили незадовољство и протест поводом рањавања српских дечака у Штрпцу и повређивања младића у Клокоту.

image