Русија

Руски патријарх: Расколници ће бити кажњени

Као што знамо шта се десило са совјетским режимом који се усудио да подигне руку на Цркву, тако знамо и да тренутна власт у Кијеву неће царовати и владати Украјином, поручио је поглавар Руске православне цркве
Руски патријарх: Расколници ће бити кажњениwww.globallookpress.com © imago stock&people

Патријарх московски и све Русије Кирил поручио је да кијевски режим неће још дуго опстати, те да ће расколници убрзо бити кажњени, преносе "РИА Новости".

Сви они чија спољашњост заправо не одговара њиховој суштини, архијереји на које је, како је казао, срамота и погледати због њиховог расколничког става, биће ускоро кажњени, изјавио је руски патријарх и додао да не само Руси који живе у Руској Федерацији виде шта се заправо дешава, већ су тога свесни и сами Украјинци.

Московска патријаршија и даље стоји уз украјински народ који је остао привржен канонској Украјинској православној цркви (УПЦ), поручио је.

"Молимо се за све које данас прогоне из храмова, молимо се за верујући народ да опстане у православној вери, и баш као што знамо шта се десило са совјетским режимом који се усудио да подигне руку на Цркву, тако знамо и да тренутна власт у Кијеву неће царовати и владати Украјином. Мислим да ће се све изменити након краћег периода", рекао је поглавар Руске православне цркве (РПЦ) на проповеди после литургије у Успенском сабору Московског Кремља.

Изјава патријарха уследила је након јучерашњег преседана, када су припадници Православне цркве Украјине (ПЦУ), коју у Москви сматрају расколничком, одлучили да свештенству УПЦ не допусте улаз у Успенски сабор Кијево-печерске лавре и тако по први пут у њему одрже Божићну литургију. 

image