Поправка гасовода у ЛНР завршена: Могући узрок експлозије - украјинска саботажа

Иако је штета на погођеном гасоводу санирана, гас још није стигао до свих корисника. Радови се настављају, поручују из компаније "Лугансгаз"
Поправка гасовода у ЛНР завршена: Могући узрок експлозије - украјинска саботажаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Министарство за ванредне ситуације Луганске Народне Републике саопштило је да је јучерашњи инцидент на магистралном гасоводу у граду Лутугино највероватније резултат циљане експлозије, преносе данас руски медији.

Услед експлозије, снабдевање гасом обустављено је за 13.315 корисника у девет насеља, а без гаса остао је и 21 друштвено значајан објекат, наводи се у саопштењу ЛНР на мрежи "ВКонтакте".

Компанија "Лугансгаз" током дана објавила је на Телеграму информацију да је за 50 одсто корисника једне од девет области под називом Лутугин омогућено поновно снабдевање гасом.

"Захваљујући оперативном раду локалних стручњака, гас је већ почео да стиже у домове грађана", наводи се у једном од саопштења "Лугансгаза".

Компанија додаје да се акција комплетне обнове функционисања гасовода наставља, те да "експерти предузимају све неопходне мере како би била завршена у најкраћем могућем року". Гасоводи се тренутно пуне енергентом, преносе медији.

Поправка гасовода завршена је јутрос у 07:30 по локалном времену, саопштено је на Телеграму.

Командант добровољачке јединице специјалних снага "Троја" у оквиру оружаних снага ЛНР оценио је да су у организацији напада на гасовод учествовале Оружане снаге Украјине, али да су им у томе помогли локални мештани, јер, како процењује, овакви напади се тешко могу извести без њихове помоћи.