Русија

ИСПРАВКА: Непотврђени наводи руског министарства о 600 убијених Украјинаца

Новинари који се налазе у Краматорску објавили су истог дана фотографије с места догађаја које не потврђују смрт украјинских војника
ИСПРАВКА: Непотврђени наводи руског министарства о 600 убијених Украјинацаwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Извештај Министарства одбране Русије о "операцији одмазде" за украјински удар на Макејевку током новогодишње ноће је оповргнут сведочењима из више извора. Анализом портала Раскинкавање.ба утврђено је да текст на нашем порталу о наводно убијеним украјинским војницима представља манипулисање чињеницама.

Неколико медија, а међу њима и наш портал, известило је да је почетком године убијено 600 припадника украјинске војске, наводећи да је извор за ту информацију руско министарство одбране, али без икакве напомене да је реч о непотврђеним наводима.

Утврђење чињенице

Украјина је саопштила да је у нападу за Нову годину страдало око 400 припадника руског војног особља у Макијивки, граду у Доњецкој области. Руске власти су потом објавиле како је употреба мобилних телефона запаво кривац за то што су откривени положаји руских снага, наводећи да је том приликом убијено 89 лица. Убрзо након овог напада Русија је гранатирала Краматорск.

Руско министарство одбране је 8. јануара 2023. године на својим платформама објавило саопштење да је у нападу на Краматорск убијено 600 припадника украјинске војске. Претрага на енглеском језику показује да су бројни светски медији објавили ову вест. Ројтерс је у чланку објављеном тог дана пренео наводе руског министарства одбране уз опаску да нису могли потврдити тачност навода.

Тачност навода из саопштења руског министарства одбране проверавао је StopFake, украјински факт-чекинг портал. У анализи објављеној 10. јануара 2023. наводи се да је у питању нетачан навод. StopFake наводи да су новинари који се налазе у Краматорску објавили да нема потврде смрти толиког броја војника.

Новинари који се налазе у Краматорску објавили су фотографије с места догађаја истог дана које не потврђују смрт украјинских војника. Додатно, StopFake наводи и да је фински новинар Анти Куронен, који је обишао места догађаја, такође изјавио да није пронашао никакве знакове погибије украјинских војника. На основу сведочења финског новинара, Амерички институт за проучавање рата закључио је да су наводи руског министарства лажни.

Портал РТ Балкан се извињава својим читаоцима због преношења информација за које је у анализи Raskrinkavanje.ba утврђено да се ради о манипулисању чињеницама.

image