Свет

Ко је Кевин Макарти и шта његов избор значи за сукоб у Украјини?

Нови председник Представничког дома САД противио се неограниченом слању наоружања Украјини, али нема баш сјајну репутацију у испуњавању својих обећања
Ко је Кевин Макарти и шта његов избор значи за сукоб у Украјини?© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Лидер републиканаца у Конгресу Кевин Макарти коначно је, након чак петнаест рунди гласања, изабран за председника Представничког дома САД, чиме је окончана турбулентна недеља у Конгресу.

Процес избора председника тог тела, који иначе представља формалност, одужио се услед одлуке 20 побуњених републиканаца да ускрате подршку свом лидеру и спрече га да дође до неопходних 218 гласова, колико је потребно за избор на место председника.

Макарти је на крају успео да обезбеди подршку довољног броја њих како би био изабран, али му је за то било потребно више рунди и времена него било ком другом председнику Представничког дома у последњих 150 година.

Републиканци су сада и званично преузели контролу над доњим домом америчког Конгреса, па ће у наредне две године моћи да значајније да утичу на америчку политику, пре свега када је реч о трошењу новца. Самим тим поставља се питање: ко је заправо Кевин Макарти и шта би његов избор могао да значи за америчку политику према Украјини?

Ко је Кевин Макарти?

Педесетседмогодишњи Макарти члан је Конгреса од 2007. године, у ком тренутно представља калифорнијски 20. изборни дистрикт. Био је близак сарадник Пола Рајана, фискалног конзервативца и последњег републиканског председника Представничког дома, који је ту функцију обављао од 2015. до 2019. године.

Макарти је члан водећих структура Републиканске партије већ десетак година, а до сада је обављао функције вође републиканске већине (2014-2019) и мањине (2019-2023) у Представничком дому САД.

Он је био један од раних савезника некадашњег америчког председника Доналда Трампа, са којим је имао блиску сарадњу и чије је одлуке по правилу подржавао. Иако се у први мах дистанцирао од Трампових тврдњи да су председнички избори 2020. покрадени, бивши председник га је ипак подржао током избора за шефа Председничког дома САД.

Ипак, Макарти није без својих критичара унутар Републиканске партије. Он се нашао на удару десничарског "слободарског" кокуса (Freedom Caucus), чији чланови га оптужују да је превише млак и спреман на компромисе са демократама. Неки од њих, укључујући представника са Флориде Мета Гејтса, одбили су да гласају за њега до самог краја, док су други захтевали значајне уступке, међу којима су више времена за проверу закона пре усвајања, више надлежности за покретање поступка смене председника Представничког дома и позиције у утицајним одборима.

Макартију ово није први сукоб са "слободарским" кокусом, пошто су га они једном већ спречили да преузме функцију председника Представничког дома. То је било 2015, када је Рајан изабран као компромисно решење. Ипак, Макарти је у међувремену наставио да јача своју позицију унутар партије, па је овог пута успео да изађе на крај са својим противницима, додуше не без великих перипетија.

Он се тако показао као вешт политичар, али и као неко ко је спреман на велике уступке како би осигурао сопствену позицију и обезбедио функцију о којој несумњиво сања већ дуже време.

Какав је његов став о Украјини?

Гејтс је раније ове недеље оптужио Макартија да се "његови ставови мењају као песак под вашим ногама, што је показао много пута". Када је реч о војној помоћи Украјини, коју већина демократа и републиканаца подржава, док јој се део "слободарског" кокуса противи, то делује као да је тачно.

Макарти је пре избора за Конгрес одржаних у новембру рекао да, уколико републиканци освоје већину у Конгресу, Украјина више неће имати "блнако чек" за набавке наоружања. Неколико дана касније, након што га је новинар Си-Ен-Ена притиснуо, он је рекао да "подржава Украјину", али да се залаже за "одговорност".

Макарти је у мају гласао за усвајање пакета подршке Украјини "тешког" 40 милијарди долара, али је био против већег закона о потрошњи 1,7 билиона долара, који је садржао и 40 милијарди за Украјину у децембру.

Мање од половине републиканаца подржава његов избор на место председника Представничког дома, показује "Расмусенова" анкета спроведена раније ове недеље. Око 30 одсто њих је сматрало да би он требало да се повуче из трке, док је 23 одсто било неодлучно.

Пошто је блокада Представничког дома коначно решена, он се може вратити својим уобичајеним обавезама, пре свега изгласавању закона. Макарти је обећао нацрт закона о безбедности граница, као и да ће бити спроведена истраге послова породице Бајден са иностранством, улоге ФБИ у онлајн цензури и порекла корона вируса.

image