Свет

Зеленски санкционисао још 119 особа из јавног живота Русије: На листи и Михалков

Санкционисани су новинари, певачи, глумци и други припадници културне елите Русије
Зеленски санкционисао још 119 особа из јавног живота Русије: На листи и Михалковwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о санкцијама против 119 особа, од којих се највећи број бави уметношћу и културом. На листи се налазе и чувени режисер Никита Михалков, уметник Јевгениј Петросјан, музичар Филип Киркоров, певачица Полина Гагарина, али и Дима Билан, који је 2006. године представљао Русију на Евровизији.

Санкционисани су и генерални директор "Россија Сиводња" Дмитриј Кисиљев, главна уредница "РТ" Маргарита Симоњан, филозоф Александар Дугин, чија је ћерка прошле године настрадала услед подметнутог експлозива у аутомобилу, директор за научни рад међународног клуба "Валдај" Фјодор Лукјанов и други.

Имовина свих санкционисаних личности на територији Украјине биће замрзмута, а забрањује им се и улазак на територију Украјине и одузете све награде које им је Кијиев, евентуално, доделио. Било какав вид културне и научне сарадње са овим лицима је, такође, забрањен. Све мере биће на снази наредних десет година.

Санкционисање јавних личности Русије почело је прошле године, а на списковима се налазе политички врх Русије, истакнути бизнисмени, а од 20. октобра и патријарх Кирил. Санкције против руског председника Владимира Путина, министара и заменика премијера немају рок трајања.

 

image