Упозорење за држављане Албаније: Ако покушате илегално да уђете у Енглеску, можете изгубити живот

Према наводима законодавних институција Велике Британије илегалних миграната има много, а највише је Албанаца, што ствара проблеме читавом британском систему
Упозорење за држављане Албаније: Ако покушате илегално да уђете у Енглеску, можете изгубити животwww.globallookpress.com © I-Images/Keystone Press Agency

Амбасада Велике Британије у Албанији објавила је саопштење у коме су наведени ризици и опасности са којима се могу суочити албански имигранти ако покушају илегалним путем да стигну у Велику Британију, преноси "Албанијан пост".

"Покушавајући да из Албаније стигнете у Уједињено Краљевство илегалним путевима, можете изгубити живот због опасних временских услова. Не ризикујте", навоси се у саопштењу Амбасаде.

О томе говори и текст са фотографијама британског дипломатског представништва у Албанији, где је истакнуто да је море опасно и непредвидиво, стога не треба илегално прелазити канал Ламанш.

У међувремену, на веб страници амбасаде наводи се и низ других ризика, укључујући не само илегалне преласке бродом, већ и преласке камионом.

Међу главним проблемима су смртни случајеви због стања у камиону хладњачама, што резултира смрзавањем, гушењем због недостатка светлости у контејнеру или чак падом на пут и испод камиона.

Кампања је покренута како би се подигла свест о "високој цени" илегалног преласка у Уједињено Краљевство, која кулминира претњом депортовања у затворе у Руанди, као основом споразума који Лондон има са институцијама афричке државе.

Све је то у јеку праве кампање британских законодаваца против илегалних имиграната који долазе из Албаније, углавном морским путем.

Више од 45.000 илегалних имиграната ушло је у Велику Британију прошле године прешавши Ламанш у малим чамцима, указују подаци британске владе објављени пре седам дана.

Два чамца су 25. децембра превезла 90 људи преко Ламанша у Велику Британију, чиме је укупан број миграната који су током 2022. године ушли у ту земљу порастао на 45.756, док их је у 2021. години било 28.395.

Највећи број миграната долази из Албаније, много више него ранијих година, а британска влада тренутно троши 5,5 милиона фунти, односно 6,2 милиона евра, сваког дана за смештај миграната у хотеле.