Русија

Руска војска напредује код стратешког града Бахмута

Украјинске трупе се спремају да пређу Дњепар код резервоара Каховка, изјавио је члан главног савета руске администрације Запорошке области Владимир Рогов
Руска војска напредује код стратешког града Бахмутаwww.globallookpress.com © MOD Russia

Штаб руске Територијалне одбране саопштио је да је "ослобођена стратешка тачка" Бахмутско у Доњецкој Народној Републици (ДНР), која се налази у околини Соледара, североисточно од Артемовска, преносе "РИА Новости".

"Данас је Бахмутско ослобођено на територији Доњецке Народне Републике", наводи се на Телеграм каналу штаба.

Град Артемовск се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке, које је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске трупе у Донбасу. Кроз овај град пролази мрежа путева и железничких пруга.

Тренутно се воде жестоке борбе за Артемовск и Соледар.

Рогов: Украјинци се спремају да пређу Дњепар

Украјинске трупе се спремају да пређу Дњепар код резервоара Каховка, изјавио је за "РИА Новости" Владимир Рогов, члан главног савета руске администрације Запорошке области.

"У последње време Дњепар је постао плитак – и постао је плитак с разлогом. То индиректно потврђује да се украјинске трупе спремају да форсирају Дњепар у области акумулације Каховка. Енергодар и нуклеарка Запорожје могу постати један од праваца за десант трупа", рекао је Рогов.

Према његовом мишљењу, смањење протока воде у Дњепру је вештачки процес који организују кијевске власти постепеним затварањем хидротехничких капија хидроелектране на бранама каскаде Дњепра у горњем току, укључујући Кременчуг и Дњепарске хидроелектране.

image