Свет

У Енглеској отпуштају хиљаде пацијената због мањка болничких кревета

Неки пацијенти се лече у ходницима и у амбулантним колима, док други чекају у редовима испред болница или служби хитне помоћи
У Енглеској отпуштају хиљаде пацијената због мањка болничких креветаwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

У најкритичнијем зимском периоду икада, Национална здравствена служба Енглеске планира у наредних неколико недеља хитан отпуст више хиљада пацијената из болница и домова за старија лица, у покушају да се ослободе потребни смештајни капацитети за друге оболеле.

Национална здравствена служба (НХС), која пружа бесплатну медицинску негу, донедавно је била понос Енглеске, али је од прошле године под притиском пандемије корона вируса и честих штрајкова медицинских радника незадовољних малим платама, преноси Ројтерс.

Неки пацијенти се лече у ходницима и у амбулантним колима, други чекају у редовима испред болница или служби хитне помоћи, а болнице се труде да раније отпуштају лакше пацијенате због недостатка особља и кревета.

Влада је најавила да ће обезбедити додатних 200 милиона фунти  за финансирање здравства и побољшање услова рада и још 50 милиона фунти за побољшање постојећих објеката.

У саопштењу владе се не наводи да ли ће Национална здравствена служба у Шкотској, Велсу и Северној Ирској такође уложити више средстава у повећање болничких капацитета.

"НХС је под огромним притиском ковида-19, сезонског грипа и најављених штрајкова. Ова зима представља екстремни изазов", поручио је Стив Баркли, британски министар здравства.

image