Свет

Италија до фебруара неће донети одлуку о слању оружја Украјини

Италијански медији који се позивају на анонимне изворе, тврде да се премијерка ове земље, која одлучно подржава Кијев, суочава са отпором десничарских савезника Матеа Салвинија и Силвија Берлусконија за одобрење декрета за слање оружја у Украјину
Philipp Schulzewww.globallookpress.com

Италија неће донети одлуку о слању новог наоружања Украјини до фебруара, због политичких тензија и разматрања трошкова, јавља италијански лист "Република".

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је пре две седмице, након телефонског разговора са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, да ће Рим послати Кијеву системе противваздушне одбране. Мелони је тада поново потврдила пуну подршку италијанске владе Украјини, подсећа Ројтерс.

Међутим, убрзо након тога министар одбране Гвидо Крозето изразио је сумњу да ће Италија моћи да снабдева Украјину са системима ПВО.

"Република" је известила, позивајући се на анонимне изворе из владе, да се Мелони, која одлучно подржава Кијев, суочава са отпором десничарских савезника Матеа Салвинија и Силвија Берлусконија за одобрење декрета за слање оружја у Украјину.

Салвини и Берлускони имају дугогодишње везе са Москвом, подсећа лист, наводећи да су извори из Салвинијеве Северне лиге и Берлусконијеве Форца Италија данас негирали да има проблема у вези са одобравањем тог декрета.

"Република" додаје да је још једно питање које кочи одлуку забринутост да ће италијанска војска остати без неопходних система противваздушне одбране, уколико упути помоћ Украјини.

image