Шмит: Обележавање Дана Републике Српске имаће последице

Обавеза је свих, а пре свега представника извршних, законодавних и судских органа у БиХ, да се понашају у складу са уставним и законским поретком земље, поручио Високи представник у БиХ
Шмит: Обележавање Дана Републике Српске имаће последицеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат јер је именован без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је да поступци и активности власти Српске могу имати последице, због обележавања Дана Републике, 9. јануара.

Шмит је саопштио да учешће и присуство јавних службеника у таквим прославама представља очито непоштовање Устава БиХ, као и отворено непоштовање овлашћења и одлука Уставног суда БиХ које су коначне и обавезујуће.

"Обавеза је свих, а пре свега представника извршних, законодавних и судских органа у БиХ, да се понашају у складу са уставним и законским поретком земље и да се суздрже од активности које подривају изградњу поверења и неспојиве су са европским вредностима инклузије, толеранције, правде, солидарности и недискриминације", навео је Шмит, саопштено је и његове Канцеларије (ОХР).

Наводи се и да ће Шмит наставити да ради на заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ.