Економија

ОПЕК+ пољуљао Бајденове планове

Званичници "Беле куће" брину како ће се смањење производње нафте одразити на њихов план о ограничавању цена горива које производи Русија
ОПЕК+ пољуљао Бајденове планове© Pixabay

Смањење производње нафте за два милиона барела дневно на које се одлучио картел ОПЕК+ задало је велике главобоље Бајденовој администрацији. Како „Блумберг“ сазнаје, неки званичници страхују да би та одлука могла да изјалови њихов иначе од почетка климав план да ограниче цене овог горива купљеног од Русије.  

Идеја им је наиме да на глобалном тржишту задрже довољно руских залиха, и да тако спрече скок цена. И од тога не одустају, јер план има широку подршку и у самој администрацији, али и међу савезницима. Јер овај предлог, како каже један извор, сматра се најбољом међу лошим опцијама за смањење руских прихода од нафте којима се финансира рат у Украјини.

Део званичника, међутим брине да је смањење производње ОПЕК+ картела повећало колебљивост тржишта, и да би потез САД да ограничи цене руске нафте могао да буде контрапродуктиван - да уствари доведе до поскупљења.


Запослени у администрацији свакодневно су одржавали састанке не би ли разрадили примењивање горње границе цена, али, како „Блумбергу“ признаје неименовани саговорник, свакодневно брину да би сада Путин могао да узврати прекидом снабдевања.

Цена међународно референтне нафте Брент, у четвртак је, иначе, на азијском тржишту била промењена на  92,40 долара по барелу. Ове године је тржиште било изузетно нестабилно па су тако у почетним данима руске операције цене нафте скочиле до 140 долара, да би онда у трећем кварталу пале.

Бајденов бес

Заменик руског премијера Александар Новак рекао је да „ограничење цена ствара веома лош преседан и да ће првенствено погодити оне који то раде“.

Додао је и да је тако нешто неприхватљиво за Русију, док је Путин категоричан у одлуци да његова земља нафту неће продавати државама које учествују у плану за ограничавање цена.

Смањење производње ОПЕК+ организације, изазвало је огорченост америчких званичника и унервозило председника Џоа Бајдена који је  Саудијску Арабију, најутицајнијег члана картела, оптужио да је стала на страну Русије.  Уз то, неке демократе сугерисале су да је тајминг за овакав потез, месец дана пре избора за Конгрес у САД, имао за циљ да нашкоди њиховој странци.

Саудијска Арабија међутим, тврди да је та одлука заснована само на „племенитим циљевима“ да одржи стабилне глобалне цене нафте и да потврди стратешки однос са Америком.

Амерички званичници и даље настављају да раде на плану ограничења цена, како интерно, тако и са савезницима. И то, како је у једном од саопштења тамошњег министарства финансија речено „удвостручиће напоре да ограниче цене руске нафте“. Идеју подржавају и Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан, државни секретар Ентони Блинкен, и сам председник.

Дискусија о детаљима

План ограничења цена осмишљен је да ублажи последице које ће изазвати санкције ЕУ на руску продају. Јер, ова организација забранила је увоз, а уз то ће и својим компанијама забранити да пружају услуге које се односе на поморски транспорт руске нафте трећим земљама. Овај режим омогућио би ипак купцима руског горива приступ европским услугама, али само ако набавна цена буде нижа од оне коју су зацртали САД и савезници. Висина није још одређена, а разговори о детаљима очекују се касније овог месеца.

Али, како „Блумбергови“ саговорници тврде, мало је вероватно да ће се на овај начин Путину „исећи“ приходи од нафте за операцију Украјини. Уз то, значајна препрека плану, јесте и то што се за његово спровођење мора добити одобрење свих чланица ЕУ.

 

image