Свет

Голдман Сакс почиње масовно отпуштање радника

По најновијем плану могуће је отпуштање 3.000 запослених услед нестабилног финансијског тржишта
Голдман Сакс почиње масовно отпуштање радникаwww.globallookpress.com © Stephen Chung

Банка Голдман Сакс ће почети да отпушта хиљаде радника, открила су два извора упозната са плановима чувене групације.

На крају трећег квартала Голдман Сакс је имао 49.100 запослених, а очекује се да ће бити отпуштено више од 3.000 радника. Коначан број отказа тек треба да се утврди, рекао је један од извора, док је Блумберг објавио да ће бити укинуто око 3.200 радних места.

Банка је умањила склапање великог броја послова због нестабилних финансијских тржишта на глобалном нивоу, наводи Блумберг као један од разлога отпуштања радника.

Отпуштања ће утицати на већину великих сектора банке, али би највише требало да погоди одељење инвестиционог банкарства Голдман Сакса, пренео је Ројтерс и додао да је банка одбила да коментарише промене.

Извршни директор банке Дејвид Соломон је на крају 2022. послао упозорење борду директора да би требало да се смањи броја запослених у првој половини јануара.

До отпуштања долази уочи исплате годишњих бонуса банке који се обично исплаћују у другој половини јануара а сада ће, због новонастале ситуације, бити смањени за око 40 одсто.

Банка је покренула годишњи програм отпуштања још у септембру када се појавио план за отказивање уговора за пет одсто запослених, због последица пандемије корона вируса.

image