Свет

Шведска уводи обавезан војни рок?

Шведска је обећала да ће убудуће издвајати два одсто бруто домаћег производа за војску
Шведска уводи обавезан војни рок?www.globallookpress.com © Andreas Bardell/Aftonbladet/Tt

Шведска има намеру да поново активира увођење обавезног војног рока, а циљ јој је да у наредних десет година удвостручи број регрута на 10.000, пише "Блумберг".

Разлог за овакву одлуку лежи у покушају Владе Шведске да ојача своју одбрамбену способност и то 10 месеци након почетка специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини.

Нордијска земља, чије преференције за улазак у НАТО алијансу постоје од маја, када је приступ у Северноатлантски пакт затражила и суседна Финска, уједно ће повећати и број припадника оружаних снага.

Иначе, полемика око увођења војне обавезе води се од 2017. године, а Шведска је обећала да ће повећати војну потрошњу на два одсто свог бруто домаћег производа.

Премијер Шведске Улф Кристерсон затражио је едукацију за део становништва који би заједно са запосленима у општинским службама за ванредне ситуације био доступан у случају војног сукоба.

План је да се јача цивилне одбрана, а истовремено и пружи могућност онима који нису вољни да прођу војну обуку.

"Искуства из Украјине дају нам врло јасну слику, јер се службе за ванредне ситуације суочавају са тешким притиском у свом раду заштите цивила", рекао је министар цивилне одбране Шведске Карл-Оскар Болин.

image