Свет

Шведски амбасадор: Са пуно воље радимо на косовском захтеву за пријем у ЕУ

Имамо пет земаља које не признају Косово и природно је да се прво консултујем са њима, објаснио је шведски амбасадор при ЕУ
Шведски амбасадор: Са пуно воље радимо на косовском захтеву за пријем у ЕУwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Шведско председништво Европске Уније заједно са земљама чланицама разматра захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ, изјавио је данас шведски амбасадор при ЕУ Ларс Данијелсон.

Он је додао да не жели да прејудицира какви ће бити резултати тих консултација, које је та нордијска земља започела као председавајућа ЕУ, преноси Коха.

"Консултујемо се са многим државама да видимо како ћемо одлучити о овом захтеву. Имамо пет земаља које не признају Косово и природно је да се прво консултујем са њима. Са некима сам се већ срео и настављамо састанке", рекао је Данијелсон на састанку са акредитованим новинарима у Бриселу.

Шведски амбасадор при ЕУ појаснио је да одлука о томе како даље поступати са захтевом Приштине процедурална, али и политичка.

"Она јесте процедурална, али има и политички значај. Не желим да прејудицирам резултате консултација. Имамо две алтернативе, да га поднесемо Комисији или да га не поднесемо. Са пуно воље радимо на овом случају", рекао је Данијелсон.

Према процедурама Уније, након што држава поднесе захтев за чланство, Савет тражи од Европске комисије да састави мишљење о томе да ли подносилац захтева испуњава услове за статус кандидата и за почетак преговора о чланству.

image