Русија

Москва и Пекинг сложни: Одбацујемо политику САД и покушај хегемоније Запада

Нови министар спољних послова Кине Ћин Ганг поручио да је Пекинг спреман да унапреди билатералне односе са Москвом
Москва и Пекинг сложни: Одбацујемо политику САД и покушај хегемоније Западаwww.globallookpress.com © Bai Xueqi

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је данас да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао телефоном са новим шефом кинеске дипломатије Ћин Гангом изразивши задовољство високим степеном развија дијалога између земаља, преносе "РИА Новости".

Том приликом Лавров је позвао Ганга да посети Русију, а осврнули су се и на разговор председника Руске Федерације Владимира Путина и Кине Си Ђинпинга од 30. децембра, наводећи да је овај дијалог значајан због прогресивног развоја руско-кинеских односа.

Лавров и Ћин Ганг су разговарали о глобалним и регионалним агендама, а договорено је одбацивање политике Сједињених Америчких Држава и њихових послушника о успостављању хегемоније у свету.

"Из тог разлога САД изазивају конфронтацију у односима са Русијом и Кином, мешају се у унутрашње ствари, а Запад покушава да спречи развој ових земаља увођењем санкција и другим нелегитимним методама", додаје се у саопштењу.

Министри су позитивно оценили координацију у УН-у, БРИКС-у, ШОС-у, Г20, АСЕАН-у и другим организацијама. Констатовано је успешно спровођење планова за повезивање развоја Евроазијске економске уније и иницијативе "Један појас, један пут".

Лавров је честитао Гангу именовање и пожелео му успех на новој функцији.

Пекинг: Спремни смо да унапредимо билатералне односе са Русијом

Нови министар спољних послова Кине Ћин Ганг је у разговору са руским министром спољних послова рекао да је Пекинг спреман да унапреди билатералне односе са Москвом, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

"Руско-кинески односи се заснивају на принципима несврстаности са блоковима и неконфронтацији са трећим странама. Заједно са Русијом желимо да надоградимо консензус који су постигли лидери две земаље и да стално унапређујемо руско-кинеске односе", рекао је Ганг и додао да је спреман да одржава блиске контакте са Лавровом.

image