Свет

Бајден разговарао са бразилским председником

Амерички председник обећао подршку бразилској демократији и позвао Лулу да посети Вашингтон, саопштила је Бела кућа
Бајден разговарао са бразилским председникомGetty © Pool / Pool

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са бразилским колегом Луисом Инасијом Лулом да Силвом, рекавши му да Вашингтон осуђује насиље које се догодило током нереда у главном граду те земље, саопштила је Бела кућа.

"Председник Бајден је обећао подршку САД бразилској демократији и вољи бразилског народа, која је изражена на недавним председничким изборима на којима је председник Лула победио. Амерички председник је такође осудио насиље и нападе на демократске институције", ​​наводи се у саопштењу.

Додаје се да је амерички председник позвао бразилског председника да посети Вашингтон почетком фебруара, ради детаљних консултација о широком спектру тема, као и да је Лула, како је наведено у Белој кући, прихватио позив.

Истиче се да су се лидери две земље договорили да заједно раде на питањима као што су "климатске промене, економски развој, као и обезбеђивање мира и безбедности".

Телефонски позив долази дан након нереда у бразилској престоници, где су присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара пробиле безбедносну блокаду и упале у национални Конгрес и зграду председништва у знак протеста против изборне победе Луле де Силве.

image