Свет

Ришијева принудна математика у Британији преписана из кинеских уџбеника

Да је само неко разуман ко је лош у математици, али успешан у животу, могао да седне са Ришијем Сунаком пре него што је објавио ову стратегију, наводи "Телеграф"
Ришијева принудна математика у Британији преписана из кинеских уџбеникаwww.globallookpress.com © I-Images/Keystone Press Agency

Британски премијер Риши Сунак представио је нову стратегију према којој ће за све ученике у Великој Британији математика постати обавезан предмет до краја средњошколског образовања, односно до 18. године живота.

Идеја је да се новим школским програмом повећа проценат математичких вештина британске нације, пре свега за више од 60 одсто ученика који су у неповољном положају по ступању на тржиште рада јер до 16. године немају основна предзнања.

Премијер Риши представио је план у свом првом овогодишњем говору, што је одмах изазвало негодовања и полемике.

"Тренутно, само половина свих ученика учи математику, а ипак, у свету у којем су подаци свуда, а статистика део сваког задатка, послови наше деце захтеваће више аналитичких вештина него икада пре", оценио је Риши који је каријеру започео у Голдман Саксу, а касније радио као партнер у хеџ фондовима, трезору и министарству финансија.

Одмах су уследиле реакције стручне јавности, а једна колумна "Наметање математике становништву преписано је из кинеских књига" у британском "Телеграфу", посвећена је критици Ришијеве "математичке мисије".

"Да је само неко разуман ко је лош у математици, али успешан у животу, могао да седне са Ришијем Сунаком пре него што је објавио ову стратегију. То је бесмислена и непријатна идеја. Непријатна је за оне који се муче са математиком, па ће процес учења за више од основног нивоа бити дубоко понижавајуће и јалово. А бесмислено јер увек можемо да користимо дигитрон или Гугл", наводи се у тексту.

Ауторка колумне наводи да није тајна да они који желе да раде у банкарству, консултантским кућама, менаџменту или ИТ-у, знају да ће им бити потребна математика.

"На њима је да ли желе да иду таквим путем. Није Ришијев посао да одлучује уместо њих. Принудна математика можда је била обичај у Совјетском Савезу или Кини, али у Великој Британији би је требало оставити онима који то желе", сматра колумнисткиња.

image