Економија

Британија драстично смањује субвенције за предузећа

Британска влада под притиском инфлације смањује помоћ компанијама
Британија драстично смањује субвенције за предузећаwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Британска влада објавила је планове за смањење енергетских субвенција за предузећа за ову годину за око 85 одсто на 5,5 милијарди фунти (6,7 милијарди долара), након што је тренутни ниво подршке описала као "неодрживо скуп".

Када је владина надзорна агенција за буџет у новембру објавила прогнозе било је предвиђено да ће тренутни шестомесечни програм енергетске подршке, који истиче крајем марта, износити 18,4 милијарде фунти.

"Мој главни приоритет је решавање растућих трошкова живота – нешто са чим се боре и породице и предузећа", навео је министар финансија Џереми Хант у саопштењу. "То значи доношење тешких одлука за смањење инфлације, уз пружање што више подршке породицама и бизнису колико смо у могућности."

Министарство финансија тражи начине да смањи пакете енергетске подршке док покушава да стабилизује јавне финансије нације након политичких и економских превирања под краткотрајном владом бивше премијерке Лиз Трас.

Влада је саопштила да ће већина предузећа добити попуст на рачуне за енергенте до 6,97 фунти по мегават сату (МВх) за гас и 19,61 фунту по МВх за струју између априла 2023. и марта 2024.

Ово је другачија и мање издашна структура од садашњег програма, где је влада поставила максималну пословну тарифу од 75 фунти по МВх за гас и 211 фунти по МВх за електричну енергију, и компензује добављаче енергије у случају виших велепродајних стопа.

Према новом програму, предузећа, а не влада, мораће да плате додатне трошкове ако цене енергената порасту.

Нови програм ће укључити додатну подршку неким енергетски интензивним пословима, углавном у производњи.

image