Ватикан поново отворио истрагу о нестанку Емануеле Орланди

Срећни смо што спроводе истрагу, али се стварно надамо да ће то заиста довести до конкретних одговора, поручила адвокат породице нестале девојчице
Ватикан поново отворио истрагу о нестанку Емануеле Орландиwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano/Keystone Press Agency

Ватикан је поново отворио истрагу о нестанку 15-годишње Емануеле Орланди којој се изгубио сваки траг пре 40 година, када се враћала кући са часа флауте у Риму.

Њена породица је живела у Ватикану, а отац је радио за Ватиканску банку, преноси "Гардијан".

Случај је покренуо неколико теорија, укључујући и ону да је Емануелу отела банда како би уценила Ватикан да пусти Мехмета Али Агџу, који је 1981. затворен након покушаја атентата на папу Јована Павла Другог.

Ватикански државни тужилац Алесандро Диди поново је отворио случај након неколико захтева Емануелиног старијег брата Пјетра, који је водио кампању за откривање истине о нестанку сестре, пренела је агенција Ла Пресе.

Адвокат породице Орланди Лаура Срђо изјавила је да су о истрази Ватикана сазнали из медија.

"Писали смо папи пре годину дана са намером да разговарамо са Дидијем. Срећни смо што спроводе истрагу, али се стварно надамо да ће то заиста довести до конкретних одговора", рекла је она.

Диди је за Ла Пресе потврдио поновно отварање истраге након што је о томе прво известила агенција Аднкронос, која је навела да ће сви досијеи, документи, извештаји, информације и сведочења повезани са случајем поново бити испитани како би се разјаснио низ питања.

Истрага ће бити усмерена и на случај Миреле Грегори, која је такође имала 15 година када је нестала у Риму, недељама пре Орландијеве, након што је рекла мајци да иде на састанак, а дуго се веровало да би могла да постоји веза између та два нестанка.

Недавно је "Нетфликс" снимио документарну серију о случају Орланди "Ватиканска девојка", а Емануелина пријатељица из детињства интервјуисана у документарцу рекла је да је тинејџерку злостављао неко близак папи Јовану Павлу Другом.

Друга теорија откривена у документарној серији била је да је Емануела одведена у Лондон, где је годинама живела у хостелу за младе у власништву католичке заједнице, а њене трошкове је наводно финансирао Ватикан.

Према тој теорији, Емануела је преминула у Лондону, а њено тело је пребачено назад у Рим и сахрањена је у Ватикану, међутим приликом ексхумације и отварања две гробнице - нису пронађени људски остаци. 

Друге теорије повезују Емануелин нестанак са финансијским скандалима у Ватикану, наводним секс-ланцем који води ватиканска полиција и римским криминалним поџемљем.

Поновно отварање случаја долази и након што је Георг Генсвајн, дугогодишњи лични секретар и блиски сарадник покојног бившег папе Бенедикта XVI рекао да ће се позабавити случајем Орланди у својој књизи која би требало да буде објављена 12. јануара, додаје "Гардијан".