Украјинци поново гранатирали Белгородску област у Русији

Гувернер области је изјавио да нема страдалих, али да је оштећено 12 домаћинстава
Украјинци поново гранатирали Белгородску област у Русијиwww.globallookpress.com © Ximena Borrazas

Оружане снаге Украјине гранатирале су ноћас град Шебекино у Белгородској области Русије који се налази на граници са Украјином, преноси портал "Украина.ру" на Телеграму.

Гувернер области је изјавио да нема страдалих, али да је оштећено 12 домаћинстава и два аутомобила. Телеграм канал "Операција Z: војни кореспонденти руског пролећа" (Операция Z: Военкоры Русской Весны) јавља да је одјекнуло 15 експлозија.

Оштећен је и стуб за напајање струјом, па се екипе службе за ванредне ситуације тренутно налазе на терену и раде све како би струја поново дошла до потрошача.

"Потпуна обнова напајања електричном енергијом планирана је да се догоди до 12 часова по локалном времену", написао је јутрос гувернер Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.

Два дана раније, 8. децембра, он је пренео информацију да су украјинске снаге отвориле ватру и на пригранично село у Белгородској области, које се граничи са Харковском облашћу.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, Белгородска област редовна је мета украјинских снага. Због тога је руски председник Владимир Путин наредио да у том региону буде на снази жути ниво опасности од терористичке претње. Ова мера уведена је на пролеће прошле године, убрзо након почетка специјалне војне операције.  

Путин је у октобру прошле године у Белгородској, али и још седам других области на граници са Украјином, увео тзв. "средњи ниво реаговања". Локална власт има право да сами организују различите формације које имају за циљ територијалну и цивилну одбрану, али уједно подразумева и јачање заштите војних и других битних објеката, пресељење становника у друга сигурнија подручја и друго.

До средине новембра више од 7.000 људи пресељено је из опасних подручја Белгородске области.