Србија и Балкан

Курти врбује Србе да се врате у полицију: Нуди им заштиту од свих могућих фактора ризика

Аљбин Курти покренуо низ акција како би Србе вратио у полицију тзв. Косова
Курти врбује Србе да се врате у полицију: Нуди им заштиту од свих могућих фактора ризика© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да у редове полиције врати између 100 и 150 српских полицајаца који су са осталим Србима напустили тзв. косовске институције, јављају "Новости".

Један од услова за повратак Срба у полицију тзв. Косова је да се изјасне да су непознате маскиране особе их приморале  да скину униформе.

Према писању "Новости", Курти је покренуо механизме како би овај план спровео у дело. Због тога је организовао и састанак са министром унутрашњих послова Џељаљом Свечљом, који је добио налог да реализује ову идеју.

Курти је, сазнају медији, ангажовао и припадника јединице Косовске полиције за север КиМ Мехмета Тербуњу, који је добро позициониран на том подручју, како би појачао контакте да бившим припадницима српске националности који су дали отказе и покушао да их убеди да се врате на своја радна места.

Посебна циљна група су бивши полицајци који нису својевремено интегрисани из МУП Србије у косовски.

Услови за повратак су да полицајци "само поднесу захтев" за поновни пријем, а накнадно ће бити позвани од стране полицијског инспектората да дају изјаву да су насилно натерани од стране представника Срба на северу и Србије да напусте косовске институције. Заузврат, након повратка, била би им "осигурана заштита руководства" и "косовских институција" од свих могућих фактора ризика.

Бивши официр Контраобавештајне службе и потпуковник у пензији Љубан Каран види ове потезе као покушаје компромитације српског руководства и уцену за српске полицајце.

"Ово је пре свега, порука међународној заједници како би се Курти приказао као коректан, а у ствари је то подвала. Ако полицајцима постављате услов, то се онда зове уцена. Сматрам да њему не одговара да се полицајци врате у овом тренутку, а поготово не полицајци који су везани за своју државу. Он жели Србе које би да преваспита и да их застраши. Српски полицајци свакако не би били безбедни у тој средини", оценио је Каран.

Позивају и у своју војску

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај позвао је младе да се придруже тзв. Косовским безбедносним снагама. Он је у видео- поруци на Фејсбуку поручио да је конкурс отворен до 15. јануара.

"Остало је недељу дана до завршетка конкурса за пријем 612 активних војника и 388 војника резервног састава. Младићи и девојке, без обзира на етничку припадност, позивам вас да се пријавите за за улазак у војску 'Косова'", рекао је Мехај.

image