Руско супероружје: Оклопна звер на бојном пољу (ВИДЕО)

У поређењу са старим Т-72, ​​Т-90М "Прорив" изгледа као право чудовиште које може да издржи нападе свих врста противтенковских ракетних система, укључујући и амерички "џавелин", јавља војни дописник листа "Известија"
Руско супероружје: Оклопна звер на бојном пољу (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Док западни извори, уз сваку нову испоруку из својих арсенала режиму у Кијеву, најављују супероружје које ће преокренути ситуацију на фронту у њихову корист - били су то дронови, потом ХИМАРС ракетни системи, сад оклопна возила и тенкови - а тај преокрет никако да се догоди, руска војска је у зони специјалне операције своје супероружје недавно почела да употребљава.

Реч је о тенку Т-90М "Прорив" ("Продор") који се већ користи на појединим секторима фронта.

Војни дописник листа "Известија" Станислав Григоријев у свом извештају из Донбаса указује да овај тенк може да издржи нападе свих врста противтенковских ракетних система.

"У поређењу са старим Т-72, ​​Т-90М 'Прорив' изгледа као право чудовиште. Овај тенк може да издржи нападе свих врста противтенковских ракетних система, укључујући и амерички 'џавелин', рекао је Григоријев.

Према његовим речима, специјалне решетке на оклопу служе као заштита у случају да пројектил погоди куполу тенка.

"Конструкција неће дозволити да експлодира испод торња, већ ће експлозивну направу, такорећи, одвести 'у замку' и она ће детонирати у решетки. Тако ће кула остати нетакнута", нагласио је.

Он је додао да је Т-90 опремљен још једном заштитом - комплексом "Штора", који блокира системе за навођење ракете при приласку. 

"'Прориви' су већ активни на неколико сектора фронта. Зими, шумска стаза постаје тврда због мраза, што отежава кретање већини тенкова, али не и Т-90, који лако савладава такве препреке", закључио је он.

Министарство одбране Русије саопштило је 20. децембра да је група најсавременијих борбених тенкова Т-90М "Прорив" стигла у оклопну јединицу Централног војног округа, које је највеће војно седиште у Русији по географској величини.

Како је навело Министарство, беспилотне летелице контролишу ватру док посаде тенкова вежбају гађање са стандардним наоружањем тенка Т-90М са заштићених положаја и отворених површина. Поред тога, посаде тенкова тренирају да се возе новим возилима преко топографских изазова.

"Прорив" - главни руски борбени тенк

"Прорив" је најсофистицираније оклопно возило у породици тенкова Т-90 захваљујући својој свеобухватној заштити, савременом даноноћном високо аутоматизованом систему управљања ватром и побољшаној технологији преживљавања.

Подаци фабрике "Уралвагонзавод" указују да је Т-90М прошао кроз вишеслојну надоградњу и да се легитимно може назвати новим борбеним возилом. Т-90М је први пут тестиран током војне вежбе Запад-2017 у септембру 2017. године.

Т-90М има потпуно нову куполу која се разликује од борбеног модула уграђеног у серијску производњу и снажнији мотор од 1.130 KС. "Прорив" је опремљен тенковским топом калибра 125 мм. Може да уништи непријатељске тенкове на удаљености до пет километара.

Поједине компоненте уграђене на Т-90М могу да се упореде и са најновијим и најмоћнијим тенком који је Русија до сада прозивела, Т-14 "Армата".