Украјински војници због промрзлина завршавају у болницама

Код око 40 одсто дијагностиковани су тешки стадијуми промрзлина горњих и доњих екстремитета, што је довело до ампутација
Украјински војници због промрзлина завршавају у болницамаwww.globallookpress.com © Koshmal Victor/ZUMAPRESS.com

Протеклих дана, када температура у Украјини достиже озбиљан минус, више од 100 војника Оружаних снага примљено је у украјинске болнице због тешких промрзлина.

Официр Народне милиције Луганске Народне Републике (ЛРН) Андреј Марочко за "РИА Новости" рекао је да је око 40 бораца подвргнуто ампутацији удова.

"Већина пацијената је у стању екстремне интоксикације из зоне специјалне војне операције примљена у медицинске установе. Код око 40 одсто дијагностиковани су тешки стадијуми промрзлина горњих и доњих екстремитета, што је довело до ампутација", рекао је Марочко.

Он објашњава да је већина хоспитализованих припадника украјинске армије била веома пијана.

Иначе, у Луганску је јутрос рано измерена температура између минус 12 до минус 14 степени Целзијуса.

Да подсетимо, Русија спроводи специјалну војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине од 24. фебруара.

Владимир Путин је као циљ акције навео "заштиту људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима". Оружане снаге Русије суочене су са задатком да ослободе Донбас и гарантују безбедност читаве Федерације.

У Кремљу је 30. септембра одржана церемонија потписивања споразума о пријему Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области у састав Русије на основу претходно одржаних референдума.