Русија

Шојгу: Русија наставља да развија нуклеарно оружје

Нуклеарно оружје главни је гарант суверенитета и територијалног интегритета наше државе, поручио је Министар одбране Русије
Шојгу: Русија наставља да развија нуклеарно оружјеwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Руски Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас на састанку са војним врхом да ће Русија наставити да развија стратешко нуклеарно наоружање како би обезбедила сигурност земље.

"Наставићемо да развијамо нуклеарну тријаду, одржавамо борбену готовост, будући да је нуклеарни штит био и остаје главни гарант суверенитета и територијалног интегритета наше земље", изјавио је министар.

Војска такође планира да прошири арсенал савременог ударног наоружања руских трупа.

Систем за контролу и комуникацију унутар војске биће ојачан применом вештачке интелигенције, а војна опрема довешће се на највиши ниво у 2023. години, поручио је Шојгу.

"Све што је потребно борцу мора да буде модерно, удобно и поуздано", нагласио је министар.

Ова наредба у складу је са одлуком руског председника Владимира Путина да сви проблеми у вези са опремом војника на фронту морају бити решени у што краћем року. Министарство одбране има рок до 1. фебруара да председнику поднесе извештај на ову тему.  

Ове године, потребно је унапредити и рад војних комесаријата, али и механизме за реаговање на иницијативе грађана, додао је Шојгу.

"Морамо дигитализовати војне базе података, успоставити контакт са локалним и регионалним властима, као и индустријским сектором, али и ажурирати систем за организовање цивилне и територијалне одбране".

Планирано је и генерално повећање борбене спремности Ваздушно-космичких снага Русије, а војно искуство руске војске у зони специјалне војне операције у Украјини и Сирији биће искоришћено за побољшање војне обуке особља, али и избор војне технике, изјавио је министар.

image