Русија

Песков: Естонија нема право да конфискује руску имовину

Естонска премијерка Каја Калас планира да до краја јануара поднесе план за конфискацију руске имовине
Песков: Естонија нема право да конфискује руску имовинуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да су покушаји Естоније да конфискује руску имовину незаконити према међународном праву и да ће све земље које покушају да подрже ову идеју сносити последице, преносе "РИА Новости".

"Јасно је да естонске власти желе да постану одлични студенти у овој области и да направе преседан. Какве год радње у том контексту буду предузете, оне ће бити апсолутно безначајне и незаконите са становишта међународног права. И наравно имаће последице по оне земље које се бар некако идентификују са таквом идејом", рекао је.

Раније је "Блумберг" пренео да Естонија планира да до краја јануара поднесе план за конфискацију руске имовине. Премијерка те земље Каја Калас рекла је у децембру да земље чланице ЕУ морају да наставе "рад на коришћењу замрзнутих средстава Русије".

Естонска управа за борбу против прања новца процењује да замрзнута средства на рачунима у руском власништву у тој земљи износе скоро 20 милиона евра.

САД и НАТО индиректно укључени у сукоб у Украјини

Песков је рекао да су САД и НАТО индиректно укључени у сукоб у Украјини, пумпајући Кијев оружјем, технологијом и обавештајним подацима.

"Индиректно, НАТО и САД учествују у овом сукобу. Иако НАТО у целини, значи Брисел и Вашингтон, који на различитим нивоима власти, наглашавају да ни на који начин неће постати страна у сукобу. Али де факто они су већ постали индиректна страна у овом сукобу, пумпајући Украјину оружјем, технологијама, обавештајним информацијама и тако даље. Овде је очигледна њихова умешаност у овај сукоб", рекао је Песков.

Кремљ без потврде о именовању генерал-пуковника Лапина за начелника штаба Копнене војске

Песков је рекао да Кремљ не потврђује нити оповргава информацију о именовању генерал-пуковника Александра Лапина за начелника Главног штаба Копнене војске Русије.

"Не могу ни да потврдим ни да демантујем. Ви знате да постоје отворени председнички укази, постоје председнички укази који су класификовани као 'тајни'. Међу тим указима који су објављени, таквог декрета још није било“, рекао је Песков, одговарајући на Питање да ли Кремљ може да потврди информацију о именовању Лапина за начелника Главног штаба Копнене војске Оружаних снага РФ.

Цинична реакција Кијева и Запада на божићни прекид ватре у Украјини

Руски званичник истакао је да Кремљ сматра несхватљивом, циничном и необјашњивом реакцију Кијева и многих западних лидера на божићни прекид ватре у Украјини.

"Све зависи од врховног команданта, од његових одлука.Наишли смо на потпуно несхватљиву, необјашњиву реакцију, прилично циничну реакцију, пре свега, Кијева, као и многих западних лидера. Још једном понављам: цинично и необјашњиво", нагласио је.

Песков је нагласио да је такав поступак искључиво имао хуманитарне циљеве, како би они хришћани који су славили Божић 7. јануара могли да се моле у ​​црквама.

"Ако је помогао бар некоме да то уради, то значи да је већ постигао свој циљ", рекао је.

 

image