Свет

Пољски премијер на обуци: Како Варшава промовише војну службу у земљи?

Русија је главна претња за Пољску, поручио је данас пољски министар одбране, док премијер Моравецки дели фотографију са ватреним оружјем и поручује да слободно друштво мора имати чиме да се брани
Пољски премијер на обуци: Како Варшава промовише војну службу у земљи?www.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Један од главних војних савезника Сједињених Америчких Држава у Европи – Пољска – активно ради на промоцији и модернизацији војске. О овоме сведочи и последња објава премијера Матеуша Моравецког на Твитеру који је објавио фотографије из војне стрељане.

"Слободно друштво мора бити способно да се брани и мора имати чиме да се заштити", написао је Моравецки наводећи да ће Варшава наставити да промовише војну обуку и читаву војну индустрију.

Министар одбране Мариуш Блашчак данас је поделио вест на истој мрежи да држава покушава да подстакне војно особље да остане у служби обећавајући им повећање плате од пет одсто након 15 година службе, док ће сваке наредне године сви бити награђени додатним повећањем плате од један одсто.

Пољска намерава да створи једну од најјачих војска у Европи, изјавио је Блашчак 3. јануара у интервјуу за локалне медије.

Он је додао да војска никада није била толико јака. Варшава од прошле године располаже и "патриот" системима, турским дроновима "барјактар", док ће током ове године добити додатне авионе, хеликоптере и ракетне системе ХИМАРС, додао је.

По свему судећи, то није све.

У интервјуу који је објављен данас на "и.пл" (i.pl), министар одбране Блашчак открио је да се ради и на стварању додатне дивизије која ће бити размештена на истоку земље. Она би требало да обезбеди њену сигурност услед претње која, како каже, долази из Русије.

"Знамо ко нам и одакле прети. Ми о овоме причамо годинама. За Пољску главну претњу представљају Русија и њене империјалистичке тенденције. Потребно је више трупа на истоку земље и зато стварамо нову дивизију", објаснио је.

Нова дивизија покриваће простор између 16. и 18. дивизије које, како наводи, "бране Пољску са источне стране".

"Фокусирамо се на безбедност и одбрану сваког метра наше земље. Намеравамо да се боримо за сваки део земље, а наш главни задатак је зауставити потенцијалног непријатеља", поручио је министар који је поновио да главна претња долази са истока.

Након почетка војне операције у Украјини,  на територији Пољске се обучавају украјински војници и спроводи се трансфер војне опреме.

Пољске власти су, како каже Блашчак, врло свесне свега што чине, али како додаје све се "мора учинити како би се Русија потиснула".

Нова дивизија биће пета тактичка формација Војске Пољске и састојаће се од четири бригаде. Биће опремљена најновијим оружјем које Пољска добија из других земаља и постаће један од главних војних приоритета.

Прошлог пролећа, у априлу, на снагу је ступио Закон о одбрани отаџбине, који војсци омогућава да повећа број војника, али и војних расхода који се издвајају за технику и модернизацију војске.

Прошлог месеца, Варшава је спустила старосну границу за све оне који желе да прођу војну обуку, која је постала доступна свим мушкарцима који имају од 15 до 65 година.

Програм под називом "Тренирај са војском" заједно су иницирали Министарство одбране и Војска Пољске, а прва оваква војна обука одржана је током октобра и новембра прошле године.

Од 14. јануара у тој земљи почиње друга војна обука, а овај пут у њој ће моћи да учествује двоструко више људи, односно, 8.000 лица.

Поједини медији су крајем децембра објавили да је за неколико недеља земљу напустило више од 70.000 људи услед вести да Варшава планира да позове око 250.000 мушкараца из резервног састава на војну службу.

image